„Chiriile ridicate ale acestor spatii au dus la cresterea perioadelor de neocupare ale vilelor de la 3-4 luni (cat era considerat relativ normal in perioada 2006-2007) la 4-6 luni si chiar mai mult in prezent”, a spus Mirela Raicu, partener Esop.
„Credem ca valoarea reala si de tranzactionare pe acest segment de piata este cu cel putin 20-25% mai jos. Pana cand proprietarii nu vor intelege si efectua astfel de ajustari ale chiriilor vilelor, credem ca acest segment va ramane relativ blocat. Vilele mai au inca potential de tranzactionare pe piata birourilor, insa acest lucru doar in masura in care politica de pret practicata de proprietari va fi una realista, tinand cont de avantajele si dezavantajele acestui tip de spatii”, a adaugat Raicu.
Conform celui mai recent studiu realizat de compania Esop Consulting privind piata spatiilor de birouri, s-a observat, in ultimele 18 luni, o scadere semnificativa a inchirierii spatiilor de birouri in vila, compensata insa de cresterea numarului de cereri de inchiriere in cladirile de birouri, chiar si pentru firmele mici.
Pana acum, spatiile in cladiri de birouri aveau anumite dezavantaje cum ar fi numarul redus, chiriile destul de ridicate, locatia (nu intotdeauna atat de centrala), iar firme de renume au preferat sa-si faca sediile in vile cochete din centrul orasului.
In ultimii doi ani insa, a inceput un trend care s-a stabilizat, a luat proportii si poate fi deja analizat: birourile in vile au scazut semnificativ in preferintele companiilor, inclusiv a celor de talie medie si mica. Aceasta schimbare intervine in contextul in care spatiile situate in cladiri de birouri s-au inmultit si in contextul in care companiile au capatat treptat o mai mare siguranta si putere financiara.
Chiar si managerii de IMM-uri, traditional chiriasi de vile, se orienteaza spre spatii care sa corespunda tuturor criteriilor companiei, plecand de la accesibilitatea zonei pana la posibilitatea de impartire a spatiului, existenta unor conditii decente pentru angajati si, nu in ultimul rand, un pret rezonabil.
Deoarece cladirile de birouri ofera spatii deschise, paza, administrarea cladirii si diverse alte facilitati pentru angajati, cresterea pretului vilelor din centru s-a dovedit a fi criteriul definitoriu pentru relocarea unui numar din ce in ce mai mare de companii in office building-uri.
„Am observat o scadere semnificativa a numarului de tranzactii pentru vile de inchiriat pentru spatii de birouri. Aproximativ 75% din solicitarile ce ajung in cadrul companiei noastre vizeaza prioritar inchirierea unui spatiu in cladire de birouri”, a declarat Mirela Raicu de la Esop.
„Spre deosebire de perioada 2002-2005, cand vilele reprezentau principala alternativa pentru companii, in special pentru cele ce alocau un buget intre 9-13 euro/mp pe luna, in momentul de fata preturile spatiilor de birouri in vila sunt aproape duble, majoritatea fiind concentrate in marja 17-22 euro/mp pe luna, si ajungand, in cazul imobilelor de patrimoniu, pana la 25-30 euro/mp pe luna”, a mai spus Raicu.