„Multi dezvoltatori sunt rupti de realitatile pietei. Altii, desi stiu ce sa intampla si fac previziuni realiste, trateaza superficial aceste noi realitati, incepand de la neadaptarea din mers a conceptelor la noile realitati si posibilitati ale clientilor, pana la marketingul deficitar”, a spus Irina Petrescu.
Incepand din luna aprilie a acestui an, agentiile au anuntat scaderi din ce in ce mai mari la numarul de tranzactii imobiliare. Imediat dupa, intreaga presa a explodat de parerile mai multor oameni de afaceri care anuntau prabusirea pietei.
„Efectul acestei retele de zvonuri s-a facut simtit imediat; oamenii au asteptat si au sperat sa scada preturile si au evitat sa mai cumpere locuinte. Astfel, fara a avea un fundament real, Romania a inregistrat, pe toata perioada verii 2008, aproape o inghetare a vanzarilor de locuinte, al carei principal motiv s-a dovedit a fi doar zvonistica”, a mentionat Petrescu.
„Din toamna, piata imobiliara autohtona a fost din nou lovita de punerea in aplicare a noilor norme BNR, care restrang dreptul la creditare al populatiei, care schimba politicile de acordare a creditelor in cadrul bancilor si implicit ingreuneaza, cel putin pentru o perioada, procesul de creditare”, a adaugat reprezentanta Esop.
O noua politica de creditare inseamna, pentru fiecare banca, strategii noi de pus la punct si de aplicat, astfel incat, pana cand acestea vor gasi solutii eficiente si rapide, cumparatorii sunt nevoiti sa mai astepte.
In ultimele saptamani, toata populatia inmagazineaza informatii despre criza financiara globala, asista la caderi ale burselor si la variatii ale monedelor, astfel incat, pentru orice om cu un buget limitat, achizitia unei locuinte intr-un moment receptat drept instabilitate economica este de neconceput.
„Desi Romania a avut o politica prudenta de acordare a creditelor, o instabilitate cat de mica a pietei si exemplul altor tari duc la o stare agravata de confuzie si incertitudine, astfel incat perioada de asteptare in privinta achizitiei de locuinte pare sa se prelungeasca pana la inceputul anului viitor”, sustin reprezentantii Esop.
„Desi Romania are una dintre cele mai mari nevoi de locuinte din Europa, toata aceasta situatie de incertitudine creata in piata face ca atat cumparatorii cat si unele proiecte sa fie intr-o stare de asteptare, stabilizarea intrezarindu-se dupa ce situatia internationala si noile produse bancare se vor mai aseza”, au mai spus acestia.
Proiectele rezidentiale se vand mai greu decat in urma cu cativa ani.
„Este firesc ca in orice domeniu sa existe si perioade mai dificile. In acelasi timp, modul in care reactionezi in aceste perioade creeaza premisele unui viitor succes sau esec. Unii dezvoltatori au inteles ca vremurile in care aveai un proiect, il puneai pur si simplu pe piata si vindeai sunt de mult apuse”, a aratat Irina Petrescu.
„Din ce in ce mai multi dezvoltatori inteleg valoarea pe care incepe sa o capete crearea proiectului pas cu pas, continua lui adaptare la o realitate mereu in schimbare, din ce in ce mai dificila si concurentiala, pana la o politica de marketing tot mai exigenta”, a explicat reprezentanta Esop Consulting.
Incertitudinea din randul cumparatorilor se poate regasi (sau chiar isi poate gasi cauzele) in randul jucatorilor din piata, a caror reactie a fost complet neunitara.
„Unele companii imobiliare si chiar unii dezvoltatori fac studii de piata care anunta o criza si dau declaratii – cand alarmante cand linistitoare – in aceasta privinta”, au spus reprezentantii companiei imobiliare.
„In acelasi timp, alti dezvoltatori anunta proiecte noi, isi tin informatiile despre tranzactii bine ascunse, concep in continuare proiecte neadaptate la piata sau refuza sa le schimbe pe cele vechi cat mai e timp si isi intensifica promovarea, cu rezultate slabe in aceste conditii”, au conchis acestia.