Ca urmare a acestui fapt, notarii retin o suma care depaseste 3% din pretul real de vanzare, au declarat consultantii imobiliari.
In Codul Fiscal se precizeaza faptul ca notarul va retine maximum 3% din pretul unei tranzactii imobiliare. O alta prevedere din Cod spune ca notarii trebuie sa realizeze anual expertize cu preturile minime, pentru a evita incasarea unor impozite mai mici decat cele cuvenite, in cazul in care partile declara in contract un pret inferior celui real.
Din cauza situatiei financiare din aceasta perioada, in mai multe zone din Capitala, preturile reale la care se vand apartamentele coboara sub cele din expertizele facute pentru calcularea impozitelor. Efectul: cota de impozitare se aplica la suma din grila, iar contribuabilul scoate mai multi bani din buzunar decat ar trebui, pentru stat.
De exemplu, pentru zona Sebastian din Capitala, pentru un apartament de 4 camere, expertiza este de 115.000 de euro. Proprietarul, insa, a vandut apartamentul cu 90.000 de euro. Prin urmare, impozitul platit va fi pentru suma de 115.000 de euro, respectiv 3.450 de euro. Adica, mai mult cu circa 21% decat in cazul ca impozitul ar fi fost calculat la pretul real de 90.000 de euro, cand s-ar fi platit decat 2.700 de euro, au aratat reprezentantii EuroMetropola.
Constienta de faptul ca preturile din grila nu corespund cu cele din realitate, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) cere Ministerului Finantelor Publice ca expertizele pentru stabilirea grilei de impozitare a tranzactiilor imobiliare sa fie actualizate de mai multe ori pe an, nu doar o singura data, cum se intampla in prezent.
De anul trecut, persoanele fizice platesc in mod diferentiat cotele de impozit pentru veniturile obtinute din tranzactiile imobiliare.
Astfel, cota se ridica la 3% din pret, daca valoarea tranzactiei este sub 55.000 de euro si daca proprietatea a fost detinuta mai putin de 3 ani. Daca valoarea tranzactiei este mai mare, se va plati un impozit de 6.000 de lei (3%) plus 2% din ce depaseste suma de 55.000 de euro.
In cazul cand proprietarul vinde locuinta la mai mult de 3 ani dupa ce a cumparat-o, cota de impozit este de 2%, pana la valoarea de 55.000 de euro inclusiv. Daca pretul depaseste acest prag, se vor plati 4.000 de lei (2%) plus 1% din diferenta peste 55.000 de euro.