„Masura in sine ar trebui teoretic sa dea un impuls pietei imobiliare si sectorului constructiilor care au fost afectate de criza economica globala”, au declarat consultantii imobiliari de la EuroMetropola.
„In practica, este foarte restrictiva, din cauza conditiilor severe de aplicare in anumite orase, cum este de exemplu Bucurestiul, unde stocul de locuinte noi sub 100.000 euro este extrem de limitat”, au adaugat acestia.
Daca facem un calcul, pentru a beneficia de reducerea de TVA, pentru un apartament de 100 metri patrati din Bucuresti, pretul pe metru patrat ar trebui sa fie de maximum 1.000 euro. In aceasta situatie, pentru a se incadra in limitele ordonantei, dezvoltatorii ar trebui sa-si reduca profitul si sa livreze pachete adaptate la conditiile acestea.
Succesul acestui demers se va resimti cel mai bine in provincie, unde oferta de spatiu locativ care sa se incadreze in criteriile ordonantei este mult mai vasta, au adaugat consultantii agentiei.
Reducerea TVA (masura care inca nu a intrat in vigoare) se va aplica doar pentru locuinte noi, care vor costa maxim 100.000 euro si cu o suprafata de maxim 120 mp. De asemenea, de reducerea de TVA vor beneficia doar cei care pot justifica ca au nevoie de un spatiu locativ mai mare.
„Aceasta ultima conditie lasa loc pentru foarte multe interpretari si ar putea genera o birocratie demna sa anihileze entuziasmul potentialilor beneficiari ai acestei ordonante”, au aratat consultantii EuroMetropola.
Un aspect pozitiv este suprafata luata in calcul, care depaseste suprafata medie a apartamentelor construite in era comunista si respecta exigentele legii locuintei: 4 persoane – 3 camere – 115 mp construiti, au adaugat reprezentantii agentiei imobiliare.
Reducerea de TVA ar putea duce pe termen mai lung la o diversificarea a ofertei spre segmentul de low din Capitala, cererea de locuinte cu preturi intre 100.000 si 120.000 euro fiind foarte mare.
Canalizarea dezvoltatorilor spre segmentul de low va presupune obligatoriu si compromisuri: reducerea profotului dezvoltatorilor, locuinte in zone periferice cu infrastructura slab dezvoltata unde terenul este foarte ieftin, finisaje de calitate sub medie.
„Nu ne asteptam ca din 2009, stimulati de aceasta ordonanta, toti dezvoltatorii sa doreasca sa construiasca numai proiecte pentru low si middle class, pentru ca sunt incertitudini in privinta duratei de aplicare a acestei masuri”, conchid cei de la EuroMetropola.