Acestia afirma ca in sud, terenurile au suprafete mari si pot fi cumparate la preturi inferioare celorlalte zone limitrofe Bucurestiului.
Cele mai multe locuinte, cladiri de birouri, centre logistice si comerciale s-au construit pana acum in zona de nord, unde procesul de dezvoltare si extindere a pornit in urma cu mai bine de 11 ani. Sudul a ramas in urma, deoarece de-a lungul anilor a fost etichetat drept o arie cu predilectie industriala.
Astfel, preturile pentru terenuri destinate dezvoltarilor rezidentiale din zona Popesti Leordeni se situeaza intre 70 si 250 euro pe metru patrat, in functie de pozitionare, acces si infrastructura, in timp ce preturile terenurilor industriale din aceesi zona se situeaza intre 50 si 100 euro/mp.
In zona localitatii Frumusani, terenurile rezidentiale au preturi cuprinse intre 20 si 70 euro/mp, iar terenurile industriale, intre 10 si 70 euro/mp.
In ultimii 5 ani, terenurile din localitatile sudice adiacente Bucurestiului, in special cele cu deschidere la DN4 (Popesti-Leordeni, Frumusani), au constituit un punct de atractie, atat pentru investitorii din sfera industriei usoare, aici regasindu-se o serie intreaga de fabrici nepoluante (lactate, mezeluri sau produse de panificatie), cat si pentru cei din sectorul rezidential, au precizat analistii EuroMetropola.
„Conform unui PUZ (plan urbanistic zonal – n.r.) realizat in anul 2006 pentru 60 ha din orasul Popesti Leordeni, planul 1 este rezervat constructiilor de tip industrial (numai industrie usoara), iar planul al doilea este dedicat celor de tip rezidential”, a declarat Ana Maria Ionita, consultant EuroMetropola.
Localitatea Popesti-Leordeni are statut de oras si dispune de toate utilitatile, inclusiv de canalizare. Frumusani, localitatea invecinata, nu este la fel de dezvoltata din punct de vedere al utilitatilor (beneficiind doar de apa si curent electric), insa in acest moment se lucreaza la reteaua de gaze ce va fi finalizata in 2009″, a completat Ionita.
Loturile agricole din Jilava costa intre 4-11 euro/mp
Si cel de-al doilea drum national din zona de sud, DN5 a atras de-a lungul lui proiecte imobiliare mixte (deopotriva rezidentiale si industriale), cu atat mai mult cu cat se prefigureaza ca noua linie de centura sa treaca prin localitatile 1 Decembrie (fost 30 Decembrie) si Jilava.
Comuna 1 Decembrie dispune de retea de apa potabila si de canalizare (in zona blocurilor). De asemenea, comuna Jilava beneficiaza de retele partiale de apa potabila si canalizare si de o statie de epurare, au declarat analistii EuroMetropola.
In zona Jilava, 1 Decembrie, Adunatii Copacenii si Calugareni, terenurile agricole de peste 10 hectare costa intre 4 si 11 euro/mp, in timp ce loturile mai mci destinate proiectelor industriale au preturi situate intre 20 si 35 euro/mp.
„Pana acum, cele mai multe solicitari pentru achizitia de terenuri au aparut in zonele in care se prefigura o crestere a preturilor”, a precizat Ana Maria Ionita. „O tendinta evidenta a acestui an este aceea de a cumpara terenuri cu intentia de a dezvolta imediat, si mai putin de a achizitiona in scop speculativ. Acesta este unul dintre primele semne de maturizare a pietei imobiliare romanesti”, a adaugat Ionita.
Desi nu vor fi cuprinse in noua Zona Metropolitana, localitatile sudice Berceni si Vidra, amplasate pe DJ 401 au constituit 2 puncte interesante pentru dezvoltatorii de proiecte rezidentiale datorita proximitatii de Capitala (numai 10 km pana in comuna Berceni si 17 km pana in Vidra din centrul Bucurestiului).
In comuna Berceni, lucrarile la reteaua de apa s-au incheiat la sfarsitul anului 2007, iar planurile de dezvoltare pe urmatorii 2-3 ani includ o statie de epurare si canalizare, reteaua de gaze fiind deja finalizata.
Existenta unui lac in comuna Vidra functioneaza ca un adevarat magnet, facand ca preturile sa atinga un maximum de 25 euro/mp pentru terenurile cu deschidere spre lac, aflate in intravilan. Suprafetele mari din extravilan (de la 10 ha) se tranzactioneaza insa pornind de la 5 euro/mp
„Sudul este una din ariile care vor cunoaste in urmatorii 2-3 ani o puternica dezvoltare si pe segmentul rezidential, iar suprafetele mari le ofera dezvoltatorilor mai multe posibilitati de exploatare. Se simte tot mai acut nevoia de a crea zone specifice – spatii de realaxare (pontoane, parcuri), mini-centre comerciale, clinici medicale si scoli private”, a conchis Ionita.