- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Explozie imobiliară! Prețurile locuințelor își continuă ascensiunea. „Suntem într-o bulă imobiliară mai mare decât în 2008″

26 Sep, 18:58 • Bugiu ⁠Ana Maria
Piața imobiliară explodează. Prețurile locuințelor cresc fără oprire.
Explozie imobiliară! Prețurile locuințelor își continuă ascensiunea. „Suntem într-o bulă imobiliară mai mare decât în 2008

Economistul Radu Georgescu avertizează că bula imobiliară din România ar putea să se spargă în curând, făcând o paralelă între situația actuală și cea din 2008.

Prețurile locuințelor au crescut semnificativ, un apartament de trei camere în zona Capitalei costând acum 160.000 de euro, comparativ cu 100.000 de euro în urmă cu trei ani. , potrivit ziare.com.

Georgescu spune că piața imobiliară se află într-o stare precară, cu riscuri asemănătoare celor din trecut.

Te-ar mai putea interesa și: Top 10 cele mai scumpe proprietăţi imobiliare scoase la vânzare în România. Pe listă sunt nouă terenuri şi o clădire

foto: piața imobiliară

Explozie imobiliară! Prețurile locuințelor își continuă ascensiunea. „Suntem într-o bulă imobiliară mai mare decât în 2008″

Analistul economic afirmă că actuala bulă imobiliară este mai mare decât cea din 2008, bazându-se pe experiența sa ca director financiar într-o bancă între 2007 și 2011. El remarcă faptul că în 2009, prețurile apartamentelor au scăzut cu 50%, iar falimentul Volksbank, a doua bancă din România, a fost provocat de creditele imobiliare acordate. De asemenea, mulți dezvoltatori imobiliari au dat faliment în acea perioadă.

„Eu cred că suntem într-o bulă imobiliară mai mare decât în 2008. Spun acest lucru din perspectiva unui tip care a fost director financiar într-o bancă în perioada 2007-2011. Am văzut din primul rând cum s-a format bula imobiliară și cum a făcut implozie.

În 2009, prețurile la apartamente au scăzut cu 50%. Volksbank, a doua bancă din România, a dat faliment din cauza creditelor imobiliare acordate. Mulți dezvoltatori imobiliari au dat faliment”, a notat analistul economic, într-o postare pe Facebook.

Specialistul avertizează că România se află într-o bulă imobiliară mai mare decât în 2008. Sectorul imobiliar este blocat, cu un sold al creditelor imobiliare ajuns la 110 miliarde de lei, ceea ce face ca 90% dintre respondenți să considere locuințele inaccesibile.

Prețurile materialelor de construcție au scăzut cu peste 50%, subliniind stagnarea construcțiilor. Dezvoltatorii imobiliari riscă insolvența, iar acțiunile acestora s-au redus cu până la 50%.

„În ce fază a bulei suntem? Să începem.

1. Sectorul imobiliar s-a blocat. Sectorul imobiliar are la bază tinerii care-și cumpără pentru prima dată o locuință. Aceștia fac credite pentru locuințe. Banii proveniți din credite umflă bula imobiliară și cresc prețurile la apartamente.

În 2008, soldul creditelor imobiliare era de 20 de miliarde de lei. Acum, bolovanul este de 5 ori mai mare, 110 miliarde de lei. Am făcut un sondaj în luna mai, pe Linkedin, în care am întrebat dacă sunt accesibile prețurile locuințelor din România. 90% dintre oameni au răspuns că nu sunt accesibile.

Probabil, suntem în cea mai inaccesibilă perioadă de achiziție din ultimii 15 ani. Bulele cresc atât timp cât intră noi veniți în sistem. Când nu mai intră noi veniți, bula se sparge. Creditele imobiliare acordate în 2024 au scăzut cu 60%, comparat cu anul 2020 și 2021.

2. Prețurile la materialele de construcții au scăzut cu peste 50%. Wow! Suntem într-o situație unică din punct de vedere economic. Avem inflație la toate bunurile și serviciile, dar prețurile la materialele de construcții s-au prăbușit cu peste 50%. Prețul la lemn a scăzut cu 75%, la fier cu 70%, iar la oțel, cu 50%. Acest lucru este din cauza punctului 1. Piața imobiliară s-a blocat, nu se mai construiește (…)

3. Dezvoltatorii imobiliari au risc de insolvență. Dezvoltatorii imobiliari care au construit pe baza creditelor au risc de insolvență. Toate acțiunile dezvoltatorilor imobiliari de pe bursa din România au scăzut cu până la 50%.

Fondurile de investiții au început să vândă acțiunile. În următorii doi ani, sunt scadente 30 de miliarde de lei, reprezentând credite din sectorul de construcții. Acest lucru a dus la punctul 4.

4. Băncile nu mai acordă credite pentru dezvoltatorii imobiliari. Primele cinci bănci au spus stop la creditele pentru dezvoltatorii imobiliari. Dacă pică sectorul imobiliar, băncile vor avea mari probleme. 40% din sectorul bancar reprezintă credite imobiliare către persoanele fizice și companii.

5. Concluzii. Orice bulă se sparge când apare un ac. În anul 2008, acul s-a numit Lehman Brothers, a precizat specialistul.

Te-ar mai putea interesa și: România, printre cele mai prietenoase țări cu creditele ipotecare din UE. Este raiul pieței imobiliare