2009 va fi un an record in ceea ce priveste livrarile de locuinte, doar cele mai mari 10 proiecte cuprinzand 5.000 de unitati locative. In 2008, numarul unitatilor livrate in Capitala si zonele limitrofe s-a situat intre 3.700 si 4.500 de unitati, potrivit unor studii de piata facute publice de companiile de consultanta imobiliara.
Dezvoltatorii nu au doar problema cresterii concurentei pe o piata in care cererea solvabila este foarte redusa, ci acestia sunt expusi si riscului de a primi inapoi unele dintre locuintele pe care le considerau deja vandute.
„Problema este ca aceste contractari masive de catre investitori se refereau doar la antecontractare, in cele mai multe cazuri. Criza globala financiara i-a afectat si pe investitori, care acum se afla in imposibilitatea de achitare a diferentei de pret. Asa ca dezvoltatorilor li se returneaza apartamente si trebuie sa rescoata la vanzare unitati pe care le considerau inchise”, spune Cristina Rosca, directorul companiei de consultanta Real Time.
Oferta de apartamente finalizate aflate la vanzare este mai ridicata decat cea din 2008 si ca urmare a dezvoltarii pietei secundare de locuinte in acest an, cand doua fonduri de investitii importante, Benevo si Romania Invest, si-au scos la revanzare portofoliile.
In acest context, atat fondurile de investitii, cat si dezvoltatorii incearca sa gaseasca solutii de finantare pentru clientii finali.
„Pe piata rezidentiala, in opinia mea, cele mai importante masuri au fost gasirea de solutii de achitare a pretului”, spune Cristina Rosca, directorul Real Time.
Dat fiind faptul ca numarul apartamentelor achizitionate a fost mare, au ajuns astazi sa vanda, practic, in paralel cu dezvoltatorul, situatie care ii pune pe cei doi (dezvoltatorul si investitorul – n.r.) intr-o evidenta concurenta. Astfel, se ajunge la situatii in care investitorii isi reduc marjele chiar mai mult decat dezvoltatorul.
„Pentru a supravietui intr-o astfel de situatie ar fi nevoie de un produs mai bun decat al concurentului si de preturi cel putin egale”, se explica intr-un comunicat de presa transmis de fondul de investitii norvegian Romania Invest, care are la revanzare circa 800 de unitati locative in mai multe proiecte din Capitala.
„Be Igloo (compania de vanzari a fondului de investitii-n.r.) lucreaza cu un profit de maxim 10%, considerand ca e important sa vanda si sa aiba cumparatorul final de partea sa . Asa s-a ajuns in situatia in care preturile unui fond de investitii, care pana nu demult era numit ‘speculator’, au ajuns sa fie egale sau chiar mai mici decat cele ale dezvoltatorilor”, conform lui Nimrod Zvik, directorul de marketing al Be Igloo.