- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Finisajele blocurilor-turn sufera din cauza costurilor mari cu structura de rezistenta

29 Nov, 10:56 • Redactia DailyBusiness
Circa 35% din bugetul de construire al unui bloc turn este alocat structurii de rezistenta a cladirii, ceea ce ii obliga pe dezvoltatori sa faca economii la finisaje, mai ales la cele exterioare.
Finisajele blocurilor-turn sufera din cauza costurilor mari cu structura de rezistenta

„Acest procent ridicat al costurilor pentru structura de rezistenta determina o minimalizare a altor costuri cum ar fi cele ale fatadelor de inchidere, pentru care de obicei se aleg materiale mai ieftine”, a explicat pentru DailyBusiness Vlad Arsene, presedintele companiei de arhitectura Westfourth.

Compania sa a proiectat primul proiect rezidential cu blocuri turn de pe piata bucuresteana, Asmita Gardens.

„La inceputul anului trecut nu existau astfel de proiecte noi in Bucuresti, insa acum sunt circa 15-20”, a spus el.

In prezent, pretul de constructie a unei cladiri a depasit 600 de euro pe metru patrat, iar sarcina arhitectilor este foarte dificila pentru ca trebuie sa pastreze aceste costuri cat mai reduse si in acelasi timp sa ofere proiectului un plus de valoare, spune Arsene.

„Costurile de constructie trebuie minimalizate pentru a oferi un pret cat mai mic pe piata si astfel proiectul sa se adreseze unui numar cat mai mare de clienti, mai ales ca cei care isi permiteau o locuinta noua de lux si-au cam cumparat-o deja”, a explicat Ionut Bordei, directorul departamentului rezidential al companiei de consultanta imobiliara Eurisko.

Costurile de constructie au crescut cu circa 30% anul acestat

„Costurile de constructie pe metru patrat au crescut cu circa 30% anul acesta, comparativ cu anul trecut ajungand in medie la circa 650 de euro” a precizat si Ionut Bordei, directorul departamentului rezidential al companiei de consultanta imobiliara Eurisko.

De asemenea, el a atras atentia asupra cresterii costurilor pentru arhitectura, consultanta si management (numite si „soft costuri”), care anul acesta au ajuns la 110 euro pe metrul patrat construit, fata de 80 de euro anul trecut.

„Anul viitor, soft costul va creste cu circa 45%, pana la 150 euro pe metrul patrat construit”, a explicat Bordei.

Clasa high-end nu va mai fi clientul tinta al dezvoltatorilor in urmatorii ani

Clasa de lux nu mai este clientul tinta al dezvoltarilor imobiliare din urmatorii 3-5 ani, iar pretul maxim pentru care o locuinta se poate vinde clasei medii este 1.500-2.000 euro pe metru patrat, a explicat Geo Murgescu, directorul Cefin Real Estate.

Murgescu este de parere ca vedetele pietei rezidentiale in urmatorii ani vor fi segmentul industrial si cel rezidential.

In prezent, o mare parte dintre locuintele noi sunt cumparate de investitori. Doar in cazul celor tranzactionate de Colliers anul acesta, circa 40-50% au fost cumparate ca investitie, a explicat Ilinca Paun, directorul departamentul rezidential al agentiei.

Piata trebuie acum sa se axeze pe cumparatorul final, ale carui cerinte vor creste in urmatoarele sase luni cand vor incepe livrari mai masive, a adaugat Paun.

Colliers International a vandut peste 1.600 de locuinte in Romania de la inceputul anului.

Urmărește Daily Business pe Google News