Proprietatea se adresează în special investitorilor potenți financiar, pasionați de arhitectură, istorie și artă. Vila construită în stil franțuzesc, Beaux-Arts, este localizată pe unul dintre cele mai elegante bulevarde din Capitală. Imobilul cu 16 camere a fost construit în perioada 1911-1912, după planurile celebrului arhitect Paul Smărăndescu, special pentru comanditarul Dimitrie Bălescu.
După decesul lui Dimitrie Bălescu, imobilul a rămas fiicei sale, Lelia. Acum, casa este goală. S-au păstrat doar câteva plafoane, câteva lambriuri, vitralii și ușile cu cristal, feroneria de la scară și de la intrare.
Cu trăsături de „hotel particulier”, Vila Dimitrie Bălescu îmbină armonios elemente arhitecturale ce aparțin stilului specific franțuzesc: marchiza din fier forjat cu felinare de la intrarea principală, balcoanele franțuzești cu ancadramente bogate ce duc cu gândul la cornul abundenței, ghirlandele vegetale cu frunză de acant, figurile leilor de la cornișă ce simbolizează putere.
În salonul principal a rămas pe perete o urmă de la oglinda venețiană care astăzi a dispărut, împreună cu sobele și candelabrele. Dependința casei a fost grajd, dar și garaj. Pe vremuri, la primul nivel se aflau caii și trăsura, iar la nivelul secundar se afla fânul.
În clădirea principală au funcționat în trecut diverse sedii de ambasade (spre exemplu, ambasada Japoniei). Clădirea principală ar putea adăposti în prezent evenimente culturale, seri tematice, birouri de avocatură prestigioase, studiouri de arhitectură, clinici medicale sau ambasade.
Istoria cunoscută a parcelei de teren pornește de la 1854: potrivit arhivelor, primul proprietar a fost un cetățean pe nume Pandele Bilcescu. Terenul de 686,65 mp a fost cumpărat în 1909 de Dimitrie Bălescu.
Soții Dimitrie și Elena au avut șase copii: Nicolae, Ion, Constantin, Gheorghe, Lelia și Virginia.