„Intr-o afacere cinstita, trebuie sa castige toti partenerii. Daca numai unul din parteneri castiga, aia nu mai e afacere cinstita”, a declarat Capra, pentru NewsIn.
„Proprietatea asupra celor 1.000 ha este a municipiului Galati. In momentul in care se pune problema sa cedam 500 ha catre altcineva, trebuie sa vedem ce obtinem in schimb”, a mai spus prefectul judetului Galati.
El asteapta o propundere din partea autoritatilor brailene. „Sper ca prin oferta care ni se va face de catre Consiliul Judetean Braila sa aflam si raspunsul la intrebarea asta. Si, sigur, o vom studia. Daca intr-adevar prezinta interes, exista disponibilitate si in sensul asta. Dar, inca o data, vrem sa stim ce castigam in schimb. In anumite conditii, evident ca am fi dispusi sa cedam cele 500 ha”, a afirmat Capra.
Declaratia vine la 24 de ore dupa ce Gheorghe Bunea Stancu, presedintele Consiliului Judetean Braila, le-a propus autoritatilor galatene sa cedeze in favoarea Brailei 500 din cele 1.000 de hectare pe care Primaria Galati le detine in judetul Braila, pentru continuarea in mod pasnic a procedurilor de infiintare a zonei metropolitane Galati-Braila.
Autoritatile galatene asteapta, deocamdata, ca omologii din Braila sa transmita aceasta propunere pe cale oficiala, in scris.
Mihaela Marcu, prefectul judetului Braila, a declarat, luni, ca documentul va fi trimis Prefecturii Galati pana la sfarsitul acestei saptamani.
Oficialul galatean a precizat ca rezultatul negocierii dintre cele doua administratii locale, indiferent care va fi acesta, va beneficia de sustinerea Guvernului.
„Avem din partea Guvernului sustinere ca, in cazul in care intre cele doua autoritati se va gasi o solutie, Guvernul va crea cadrul legal pentru a autoriza ceea ce noi vom hotari”, a explicat Mihai Capra. Aceasta presupune ca, daca Galatiul va ceda Brailei jumatate din cele 1.000 de hectare in urma unui acord bilateral, transferul de proprietate va fi oficializat printr-o Hotarare de Guvern.
Conflictul dintre administratiile de la Galati si Braila a debutat tot in urma emiterii unei Hotarari de Guvern. In mandatul Cabinetului Nastase, a fost aprobata prin HG trecerea din proprietatea Agentiei Domeniilor Statului (ADS) in proprietatea municipiului Galati a unei suprafete de 1.000 de hectare.
Terenul este situat pe teritoriul judetului Braila, chiar la granita dintre cele doua unitati administrativ-teritoriale. Initiativa galatenilor de a uni municipiile Galati si Braila printr-o zona metropolitana pornind chiar de pe terenul viran de 1.000 de hectare a starnit dispute intre cele doua autoritati.
Oficial, administratiile au recunoscut ca zona metropolitana va solutiona criza de spatii locative cu care se confrunta cele doua comunitati la ora actuala, va creste capacitatea fiecareia de a atrage investitii straine si, implicit, puterea lor economica.
De asemenea, au fost semnate mai multe acorduri si protocoale in ultimii ani referitoare la infiintarea zonei Galati-Braila Cu toate acestea, niciuna dintre initiativele incluse in acele documente nu a fost dusa la bun sfarsit. In primul trimestru al anului trecut, oficialii galateni si braileni au convenit sa angajeze o echipa de juristi care sa redacteze statutul zonei de dezvoltare intercomunitara Galati-Braila.
In prezent, la document se lucreaza separat. Draftul galatenilor prevede ca zona metropolitana sa fie administrata de un consiliu, iar taxele si impozitele incasate de la locuitori sa fie reinvestite in dezvoltarea zonei, fara a mai fi dirijate catre administratiile galatene sau brailene.
In prezent, pe terenul dintre municipiile Galati si Braila, unde poate fi dezvoltata zona metropolitana, sunt construite si date in folosinta de catre Primaria Galati 247 de apartamente construite prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).
In plus, municipalitatea galateana a demarat constructia altor doua loturi, care cumuleaza aproximativ 200 de apartamente, dupa ce a obtinut autorizatiile de constructie de la autoritatile brailene, si are proiecte pentru inca 350 de locuinte, pentru care nu s-a obtinut inca autorizatia de constructie.