O mare parte a cererii a fost generata de populatia tanara (intre 35-40 ani) cu venituri lunare intre 2.200-2.500 euro pe familie. Cererea pentru apartamentele vechi a provenit in principal din partea persoanelor care nu indeplinesc conditiile financiare necesare pentru achizitionarea de locuinte noi.
In 2008, piata inchirierilor nu a suferit modificari majore. Segmentul de lux si al proprietatilor destinate populatiei cu venituri medii-ridicate a fost dominat de angajatii in cadrul companiilor multinationale.
Acestia au solicitat in principal locuinte in zonele rezidentiale renumite din centrul si nordul Bucurestiului (de exemplu Herastrau), aflate in apropierea parcurilor si care ofera dotari speciale. Pe segmentul mediu au dominat persoanele tinere angajate care nu isi pot permite deocamdata sa achizitioneze o locuinta, dar care pot deveni parte a cererii potentiale in anii urmatori.
Dupa cresterea constanta din anii anteriori, la inceputul lui 2008 s-a inregistrat o tendinta de stabilizare a preturilor. Pe parcursul anului trecut, accesul limitat la finantare, instabilitatea pietei si discrepantele dintre nivelul de pret anticipat de vanzatori si cumparatori au dus la scaderea semnificativa a numarului de tranzactii.
Ca urmare, in ultimul trimestru din 2008, tranzactiile rezidentiale au fost aproape inghetate si am asistat la o scadere importanta a preturilor solicitate pentru locuinte. Corectiile de pret au afectat in special apartamentele din blocurile vechi, pentru care in unele cazuri scaderile au fost de pana la 40%.
In semestrul 2 din 2008, dezvoltatorii au incercat sa mentina un nivel constant al preturilor de vanzare, oferind stimulente financiare prin intermediul unor campanii promotionale. Acestea au fost acordate cu scopul de a elimina efectul psihologic negativ asupra pietei: locuri de parcare gratuite, spatii de depozitare, bucatarii mobilate/utilate, scutirea de la plata TVA, au aratat specialistii de la BNP Paribas Real Estate.
Presiunea asupra profitului dezvoltatorilor a continuat, acestia fiind fortati sa gaseasca solutii alternative pentru a-si face proiectele mai accesibile. Competitia puternica dintre dezvoltatori, dar si concurenta din partea investitorilor au creat conditiile pentru scaderea in continuare a preturilor.
Unii dezvoltatori au ales sa inchirieze apartamentele finalizate, oferind chiriasilor optiunea de cumparare, sau au gasit metode alternative de plata pentru clienti, pentru ca acestia sa poata evita finantarea prin credit bancar.
In primul semestru din 2008, pretul mediu pentru apartamentele destinate populatiei cu venituri medii si medii-ridicate a fost mentinut intre 1.300-1.800 euro/mp. Numarul mic de tranzactii inregistrate in cea de-a doua jumatate a anului a reflectat o scadere a pretului cu 15-20% comparativ cu cel inregistrat la sfarsitul lui 2007.
Pentru vilele si apartamentele amplasate in cladirile joase, situate in zone rezidentiale renumite (Primaverii, Dorobanti, Kiseleff), pretul mediu de vanzare a fost intre 3.000-5.000 euro/mp.
Pentru proprietatile de calitate situate in zone rezidentiale consacrate ale orasului (Primaverii, Dorobanti, Herastrau), chiriile solicitate au variat intre 2.000-6.000 euro/luna pentru apartamente si intre 3.000-8.000 euro/luna pentru vile.
Luand in considerare conditiile economice si financiare actuale, piata rezidentiala locala va stagna in primul semestru din 2009, fiind influentata in principal de costurile ridicate ale finantarii, potrivit studiului BNP Paribas.
Cererea, generata pana acum de populatia cu venituri medii ce dorea sa isi imbunatateasca standardul de viata, poate fi reactivata prin reaparitia finantarii la costuri rezonabile, prin preturi de vanzare corespunzatoare puterii de cumparare a clasei medii si lansarea unor produse noi, eficiente din punct de vedere al costurilor. In plus, orice stimulente fiscale acordate prin decizii guvernamentale pot spori numarul tranzactiilor pe segmentul rezidential, au adaugat reprezentantii companiei, se arata in raportul BNP Paribas RE.