„Pentru noi, plecarea investitorilor de pe piata are parti pozitive, in primul rand pentru ca nu mai vindem cu discount-uri si apoi pentru ca acestia nu ne vor mai concura pe viitor”, a spus Galon.
Scaderea tranzactiilor din prima parte a anului aceasta este pusa de analisti pe seama faptului ca investitorii nu au mai achizitionat locuinte la pachet pe piata locala.
„Scaderea tranzactiilor imobiliare nu arata o maturizare a pietei, ci este rezultatul crizei internationale globale, care in prima parte a anului a afectat activitatea investitorilor, iar din toamna a inceput sa afecteze in mod real si posibilitatea clientilor finali de a-si achizitiona locuinte”, a spus Raluca Irimia, managerul departamentului de consultanta al Colliers.
De asemenea, Galon considera ca proiectele rezidentiale dezvoltate isi pot sustine vanzarile si fara investitori pentru ca se adreseaza unui segment care inca are acces la credite.
„Vrem sa vindem 300-400 de unitati locative pe an. Nevoie de locuinte este, bani exista la o parte dintre romani si de acesti oameni avem nevoie”, a adaugat reprezentantul GTC.
Toamna aceasta a adus si corectii ale preturilor, foarte mari, ale unor proiecte, a mai spus Raluca Irimia.
„Industria este in schimbare si planurile de noi proiecte ale dezvoltatorilor trebuie sa se schimbe pentru ca acum strategia de finantare a bancilor este una no risk”, a adaugat Raluca Irimia, care a precizat ca finantarea se da pentru proiecte amplasate in zone sigure cu infrastructura buna, acces la metrou.
In ceea ce priveste preturile, potrivit consultantului Colliers, cele mai multe tranzactii s-au efectuat anul acesta pentru locuinte cu preturi cuprinse intre 1.200 si 1.400 euro/mp.
Dezvoltatorul imobiliar israelian GTC are in derulare proiecte rezidentiale care cumuleaza circa 4.000 de unitati locative. Printre proiectele imobiliare dezvoltate de GTC se numara si cladirile de birouri Europa House si America House de la Piata Victoriei.