Guvernul a amanat, in sedinta de miercuri, decizia ca certificatul energetic solicitat la operatiunile de vanzare, achizitie sau inchirierea de locuinte sa fie introdus incepand cu 15 iunie.
Ministerul Dezvoltarii a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca Guvernul a aprobat introducerea certificatului incepand cu 15 iunie, dar institutia a revenit ulterior, precizand ca membrii Guvernului au avut, miercuri, o discutie referitoare la proiectul de ordonanta de urgenta propus de minister cu privire la introducerea certificatelor energetice in tranzactiile imobiliare si ca s-a decis amanarea aprobarii acestui proiect de act normativ.
„Referitor la comunicatul de presa transmis anterior, referitor la certificatele energetice, revenim cu urmatoarele precizari: membrii Guvernului au avut o discutie referitoare la proiectul de ordonanta de urgenta propus de Ministerul Dezvoltarii cu privire la introducerea certificatelor energetice in tranzacttile imobiliare si s-a decis amanarea aprobarii acestui proiect de act normativ. Va multumim pentru intelegere”, se arata in al doilea comunicat al ministerului.
Proiectul de act normativ, prezentat saptamana trecuta releva ca precontractele semnate si incheiate la notariat pentru vanzare-cumparare locuinte, precum si documentatiile depuse la institutiile bancare in vederea perfectarii contractelor de vanzare-cumparare locuinte, inregistrate inainte de data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta, se finalizeaza conform legislatiei in vigoare la data incheierii/inregistrarii acestora.
Documentul releva totodata ca pentru elaborarea certificatelor au fost atestati tehnico-profesional, pana la 30 aprilie 2010, un numar de 767 specialisti ca auditori energetici pentru cladiri.
Legea 372/2005 prevede ca la incheierea oricarui contract de vanzare-cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii.
Legea urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis sa amane cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic.
Amanarea a fost decisa dupa ce Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a avertizat ca certificatul va majora pretul caselor vechi cu 5-10% si va bloca tranzactiile.
Ulterior insa s-a constatat ca Romania trebuie sa preia recomandarile Parlamentului European stabilite prin Directiva privind performanta energetica a cladirilor, prin introducerea acestui certificat de la 1 martie 2010.
In primavara acestui an, Guvernul a amanat insa decizia ca certificatul energetic sa fie introdus de la 1 martie, considerand ca procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare, iar numarul de auditori energetici este inca insuficient.