Primul proiect prevede ca locuintele inchiriate sa poata fi vandute titularilor contractelor la solicitarea acestora, dupa expirarea a minimum un an de inchiriere neintrerupta, potrivit Mediafax.
Valoarea de vanzare a locuintei se calculeaza de autoritatile administratiei publice locale sau de operatorii economici in a caror administrare se afla imobilele si reprezinta valoarea de inlocuire diminuata cu amortizarea calculata de la data punerii in functiune a locuintei pana la data vanzarii acesteia.
Valoarea de inlocuire a locuintelor care urmeaza a fi vandute si actualizarea anuala se realizeaza prin ordin comun al ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului si al ministrului Finantelor Publice.
Fondurile obtinute din vanzarea locuintelor vor fi directionate catre construirea de noi locuinte prin ANL.
Guvernul a mai aprobat o hotarare privind programul „Renasterea satului romanesc-10 case pentru specialisti”, care va fi derulat prin Agentia Nationala pentru Locuinte si are ca scop atragerea specialistilor in mediul rural.
Finantarea se va face din surse ale bugetului de stat alocate cu aceasta destinatie prin bugetul MDRT.
Programul prevede construirea a cate 10 locuinte de serviciu in fiecare comuna din Romania, in mod exceptional numarul acestora putandu-se ridica la maximum 15, acolo unde sunt inregistrate mai multe cereri in acest sens.
Locuintele vor fi inchiriate tinerilor specialisti care decid sa isi desfasoare activitatea in localitatea respectiva si nu detin in proprietate o locuinta in comuna. Locuintele vor fi repartizate prioritar tinerilor specialisti cu varsta sub 35 de ani, personalului didactic (minimum 50%), medicilor, asistentilor medicali si politistilor.
Autoritatile locale vor pune la dispozitie terenuri de minimum 500 metri patrati pentru construirea fiecarei locuinte, iar casele vor avea o suprafata construita desfasurata de 100 metri patrati (pentru locuintele cu doua camere) si 120 metri patrati (pentru cele cu trei camere).
Cel de-al treilea proiect vizeaza un program de actiuni pe 2010 privind proiectarea si executia unor lucrari de consolidare pentru reducerea riscului seismic la cladirile de locuit multietajate, incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public.
„Prin consolidarea acestor cladiri se elimina pericolul public pe care il reprezinta constructiile incadrate in clasa I de risc seismic si se urmareste reducerea globala a riscurilor de producere de pierderi de vieti omenesti, de ranire a oamenilor, precum si de degradare sau distrugere a unor bunuri materiale, culturale si artistice de mare valoare aflate atat in cladire cat si in vecinatatea acesteia”, potrivit MDRT.
Programul include 22 de cladiri aflate in diverse stadii de proiectare si executie a lucrarilor de consolidare, preluate din programul pe anul trecut, care se vor finaliza in perioada 2010-2012.