„Dezvoltarea unui proiect imobiliar are un ciclu de viata de circa 5 ani, din momentul in care te hotarasti sa il construiesti, pana cand ai vandut sau inchiriat. Foarte putini manageri cu experienta in domeniu au trecut efectiv in cadrul unei companii printr-un ciclu complet, pentru ca permutarile in domeniu sunt frecvente. Personal, am dezvoltat doua centre comerciale de la zero, unul in Cehia si Cotroceni Park din Capitala, prin urmare sunt probabil unul dintre profesionistii cu cea mai mare experienta in domeniu din Europa”, spune Havar.
De ce este important , la nivel de experienta, sa participi la intreg ciclul de dezvoltare al unui proiect? Reduci numarul greselilor pe care le faci, spune Havar, care spune ca intotdeauna faci greseli, insa experienta te ajuta sa faci mai putine.
„La Cotroceni Park stiu exact ce greseli am facut si cat ne-au costat, vorbim de milioane de euro. Una dintre aceste greseli este ca am hotarat sa facem designul firmei cu doua companii, una din Israel si una din Romania, ceea ce a determinat decalaje”, explica Havar.
Havar va parasi firma pe 28 februarie, zi in care va implini 61 de ani. Spune ca este foarte probabil ca el sa ajunga pe o pozitie de conducere mai inalta la o alta firma din real estate, care are si proiecte in Romania. Ce il determina pe un manager, la o varsta la care multi altii se gandesc la retragere, sa caute o responsabilitate si mai mare?
„Decizia de a pleca de la AFI a fost luata de comun acord cu seful meu. Pentru viitor vreau ca deciziile mele sa influenteze compania pentru care lucrez. Din postura de country manager, altii trageau liniile strategice si eu doar executam”, spune Havar. In plus, viitorul fost manager al AFI spune ca dezvoltarea mall-ului de la Laromet, pe care compania ar dori sa-l inceapa in acest an, nu este o provocare atat de mare, comparativ cu Cotroceni Park.
Despre Cotroceni Park, Havar spune ca in cativa ani va valora intre 420 si 480 mil. euro, investitia fiind de circa 300 mil. euro. Mall-ul va genera anual venituri de 120 milioane lei (29 mil. euro), prezice Havar.
Despre noua companie la care ar putea lucra, nu a dorit sa dea detalii, semnarea contractului cu aceasta firma fiind determinata de preluarea controlului asupra entitatii de catre unul din actionari, ceea ce este un proces laborios, fiindca actiunile sunt listate.
Desi acestea sunt ultimele zile in care lucreaza pentru AFI, firma pentru care a condus operatiunile din Cehia timp de 6 ani si pe cele din Romania pentru 4 ani, Havar nu sta degeaba: sefii l-au trimis in Republica Moldova pentru a discuta cu autoritatile de acolo doua eventuale proiecte, unul pentru o inchisoare, care ar trebui sa fie construita si operata de AFI, si al doilea pentru o autostrada.
Acesta este insa inceputul unei noi misiuni, la care fostul membru al fortelor armate aeriene israeliene nu va participa. In urmatoarele zile, Havar va inmana stafeta. Shimon Ben Hamo, CEO-ul companiei din Bulgaria, va asigura interimatul in cadrul AFI Europe.
„Este bine sa fie adus sange tanar in companie, la un moment dat te blazezi. Cand eram in armata ne schimbam posturile din 2 in 2 ani”, spune Havar.
Cariera lui Havar este una foarte „colorata”: dupa 20 ani in armata, el se angajeaza director financiar la o firma high-tech, de unde este concediat, si infiinteaza un business de distributie de fructe in SUA.
„Nu am vrut sa plec in SUA, dar proprietarul acestui business a insistat sa plec. A fost o experienta nemaipomenita, in cateva ore infiintezi o firma si iti inchiriezi un birou. In 2 luni aveam deja peste 50 de clienti in intreaga SUA. Am plecat insa pentru ca eram prea departe de familie”, spune managerul.
La primul job in Romania, in cadrul Prigat, Havar a fost surprins neplacut de atitudinea managerilor fata de angajatii de la productie. „Erau persoane care inca aveau mentalitatea comunista, se comportau nepoliticos cu subalternii”.
Cand s-a intors in Romania sa lucreze pentru AFI, Havar marturiseste ca a facut toate angajarile personal, de la cele mai joase pozitii, pana la cele mai importante.
„Am angajat personal pana si femeia de serviciu”, spune Havar.
Desi, Romania a fost o experienta placuta, cea mai frumoasa perioada din viata sa este cea in care a fost diplomat in Columbia. „Nu trebuie sa faci nimic. A fost ca in filme”, glumeste Havar.
Pentru viitor, managerul are mai multe oferte, insa cel mai probabil in cateva luni va vorbi jurnalistilor tot despre real estate.
Cititi si un interviu acordat de Havar catre DailyBusiness.ro in noiembrie 2009, la inaugurarea Cotroceni Park.