„Pana in prezent nu am constatat existenta unei asemenea viziuni din partea autoritatilor si, pe masura ce acestea s-au succedat, politicile au fost permanent modificate”, a declarat Mihai Plaesu, consultant senior in cadrul departamentului investitii al DTZ Echinox.
O astfel de organizare a orasului ar necesita urmarea unui plan urbanistic solid pe o perioada de 10 ani, a explicat Plaesu.
Potrivit reprezentantilor companiei imobiliare, in acest moment, zonele rezidentiale se dezvolta oarecum in cercuri concentrice in jurul centrului capitalei, cu o extindere in ultima vreme catre nord, spre Baneasa.
„Nu credem ca, pe viitor, elementul rezidential din oras se va concentra intr-o singura zona, iar proiectele rezidentiale care se dezvolta in prezent in toate zonele Bucurestiului arata acest lucru. In schimb, segmentul rezidential de lux este concentrat in nordul orasului si este probabil sa se mentina in aceeasi zona pentru mult timp”, a precizat consultantul DTZ.
Plaesu este de parere ca pretul terenurilor se formeaza in conditiile cererii si ofertei de pe piata si este mai degraba o consecinta a planurilor urbanistice, si nu invers.
„Dezvoltatorii cumpara terenuri in functie de ce pot sa construiasca pe acestea conform planurilor urbanistice existente (PUG) si posibilitatilor de a le imbunatati prin planuri urbanistice zonale sau de detaliu (PUZ/PUD)”, a conchis reprezentantul DTZ.
In ceea ce priveste dezvoltarile de birouri, in prezent, nordul este zona preferata, centrul intr-o mai mica masura, iar celelalte zone sporadic. Majoritatea proiectelor in dezvoltare din acest sector sunt tot in nord, insa deja au inceput dezvoltari pe mari suprafete in vest si exista proiecte similare chiar in est si sud.
„Daca aceste proiecte in zone care pana in prezent nu au fost de mare interes vor avea si succes, in sensul ca se vor inchiria, atunci putem asista chiar la o raspandire a pietei birourilor in loc de o concentrare de tip Central Business District ca in alte capitale”, sustin analistii DTZ.
Centrul Capitalei nu mai prezinta interes pentru constructori, din cauza dificultatii de a achizitiona terenuri suficient de mari, la care se adauga traficul, densitatea constructiilor existente si reglementarilor din zonele protejate.
„Exista insa si exceptii notabile, cum ar fi Proiectul Esplanada sau Casa Radio”, a precizat Plaesu.
Pentru dezvoltarile industriale locatiile optime sunt in afara orasului, in proximitatea autostrazilor si in jurul liniei de centura.