Astfel, rata totala de neocupare a crescut de la 4,5% in trimestrul 4 din 2008, la 6% la sfarsitul lui martie 2009.
De altfel si suprafata finalizata s-a redus in primele 3 luni din 2009 cu circa 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut, avand in vedere ca unele proiecte propuse pentru livrare in aceasta perioada au fost amanate cu cateva luni. Astfel, la finalul lui martie, erau finalizati circa 45.000 metri patrati de birouri , din care 80% se afla in doua cladiri cu o suprafata mai mare de 14.000 mp.
La sfarsitul primului trimestru al anului au fost dati in folosinta circa 115.000 de metri patrati de spatii de birouri, dintr-un total de 1,95 milioane metri patrati (suprafata construita).
In primele 3 luni ale anului in curs, chiriile pentru spatiile de birouri au scazut cu aproximativ 5-10%, fata de semestrul 2 al lui 2008, pentru toate tipurile de cladiri de birouri din Bucuresti, se arata in studiul realizat de divizia de imobiliare a bancii franceze BNP Paribas.
In 2009, piata spatiilor de birouri continua trendul scaderii chiriilor inregistrat in semetrul 2 al anului trecut, pe fondul diminuarii accentuate a cererii si a cresterii numarului de spatii disponibile.
In primul trimestru din 2009, nivelul mediu al chiriilor pentru birourile de clasa A din zonele centrale a variat intre 20-21 euro/mp pe luna, in timp ce pentru cladirile clasa B din zone atractive chiria variaza intre 14-16 euro/mp pe luna.
Pentru birourile de clasa B aflate in zonele secundare, chiriile se situeaza intre 12-15 euro/mp pe luna, iar in zonele periferice chiria fluctueaza intre 9-11 euro/mp pe luna, se arata in documentul citat.
Relocarile reprezinta, potrivit studiului mentionat, principalul motor al pietei spatiilor de birouri in aceasta perioada.
„In conditiile cresterii disponibilitatii spatiilor de birouri, unii chiriasi iau in considerare alternativa relocarii in cladiri de o calitate mai buna sau in zone mai usor accesibile si atractive, cu conditia sa beneficieze de o reducere substantiala a costurilor de ocupare si de termeni contractuali mai flexibili”, se arata in studiu.
In conditiile reducerii ratei de ocupare, chiriasii se arata mai reticenti in a semna contracte de preinchiriere, sau chiar contracte de inchiriere pe o perioada mai mare de 3 ani.
Cei mai flexibili in a reduce chiriile sau a oferi discounturi chiriasilor s-au aratat proprietarii de cladiri mai vechi, cu standarde tehnice inferioare sau cladiri noi cu un grad redus de preinchiriere si localizate in zone mai putin atractive. Acestia au renuntat in a percepe chiria pe 6 luni celor care au inchiriat o suprafata intinsa sau au hotarat sa participe la amenajarea spatiului inchiriat.
Chiriile pentru locurile de parcare au variat, in primul trimestru al anului, intre 100-130/loc pe luna pentru parcarea subterana intr-un loc central al Capitalei, in timp ce in zonele noncentrale nivelul chiriei a variat intre 90-100 euro/loc pe luna (parcare subterana) si 60-80 euro/loc pe luna pentru parcarile de suprafata.
Potrivit analistilor diviziei de imobiliare a bancii franceze BNP Paribas, scaderea cererii si finalizarea in acest an a 400.000 de metri patrati patrati de birouri – suprafata construita, vor determina scaderea, in continuare, a chiriilor pentru spatiile de birouri, insa din cauza rezistentei proprietarilor si apropierii de limita rentabilitatii investitiei, ritmul si procentul de diminuare vor fi mai scazute. comparativ cu 2008.
„In plus, incertitudinea tot mai mare de pe piata ii descurajeaza pe dezvoltatori sa initieze proiecte noi, ceea ce va afecta oferta pentru perioada 2010-2011”, avertizeaza analistii.