Mai mult de 70% din suprafata totala a fost tranzactionata inainte de luna august a anului 2007, dupa care trendul negativ al pietelor internationale a facut ca volumul tranzactiilor pe piata locala sa scada.
Cu o proportie de 59% din volumul total de tranzactii, zona de nord a Bucurestiului a fost in continuare cea mai activa din punct de vedere al tranzactiilor efectuate, au spus specialistii Colliers, citati de NewsIn.
Centrul Capitalei a generat 6% din volumul tranzactiilor, vestul – 15%, in timp ce estul a generat 20% din totalul achizitiilor importante. Partea de sud a orasului a fost in continuare inactiva din punctul de vedere al tranzactiilor mari cu terenuri.
Marii dezvoltatori internationali au continuat sa fie cei mai activi cumparatori pe piata terenurilor. S-a observat ca in 2007, cererea din partea investitorilor speculativi a scazut, acest fapt semnaland un inceput de maturizare a pietei, conform Colliers.
Recordul in ceea ce priveste valoarea cat si suprafata totala a unei tranzactii este reprezentat de achizitionarea, de catre Africa Israel, a terenului fabricii Laromet. Dezvoltatorul a platit 77,5 milioane de euro pentru o suprafata de 155.000 mp, situata in Bucurestii Noi.
O alta tranzactie mare a fost achizitionarea terenului CI Grivita de catre un fond de investitii israelian, care a platit 72 milioane de euro pentru 6 hectare de teren situate pe Bd. Expozitiei.
Destinatia finala a terenurilor achizitionate anul trecut este in continuare predominant rezidentiala, in special pentru apartamente ce se adreseaza clasei medii. Pe segmentul de retail, compania RI Investment a realizat o tranzactie record, de peste 50 milioane de euro, in imediata vecinatate a Parcului Titan, au declarat reprezentantii Colliers.
Pretul mediu al tranzactiilor a fost de peste 650 euro/mp, suma ce situeaza valoarea medie din 2007 cu peste 50% peste 2006. Aceasta crestere puternica a pretului mediu a fost determinata de o egalizare a preturilor din diferite zone ale Capitalei.
Pretul unui metru patrat de teren din Ghencea este aproximativ egal cu cel din Colentina, spre deosebire de 2005-2006, cand diferenta era substantiala de la o zona la alta.
„In 2008, estimam ca cererea pentru terenuri va fi mai mare decat oferta in conditiile in care cererea pentru produsul finit este mult mai mare decat oferta, in special pentru pietele de constructii rezidentiale si de birouri”, au afirmat oficialii Colliers.
„In alta ordine de idei, criza de pe pietele financiare internationale genereaza o atitudine sceptica printre dezvoltatorii prezenti pe piata locala. In aceste conditii, preconizam o stabilizare a preturilor in prima parte a anului si o crestere a preturilor cu aproximativ 10-20% in a doua parte a lui 2008, dupa trecerea undei de soc cauzate de criza financiara din SUA si vestul Europei”, au adaugat reprezentantii companiei imobiliare.
Totodata, ca urmare a cresterii competitiei in Capitala, dar si a nivelului de trai si puterii de cumparare in unele orase, tot mai multi dezvoltatori imobiliari si investitori au cercetat piata imobiliara din provincie.
Daca in ultimii doi ani, acestia s-au orientat catre achizitionarea de terenuri pentru proiecte comerciale, se estimeaza ca in 2008 si in perioada imediat urmatoare se vor concentra pe segmentul rezidential, dar si cel de birouri, acolo unde exista cerere.