Fondul de investitii APN/UKA, care a cumparat mall-ul la finalul lui 2006 prin achizitia firmei Victoria Holding (proprietara City Mall – n.r.), a raportat in anul fiscal incheiat in iunie 2010 un profit operational net de doar 300.000 euro pentru mall-ul bucurestean, cu peste 90% mai redus decat in anul fiscal precedent, cand acest indicator era de peste 3 milioane de euro.
In raportul financiar al APN/UKA se precizeaza ca diminuarea de 90% a profitului operational al City Mall a fost determinata de pierderea a 28% dintre chiriasi (care s-a tradus intr-un minus de 1,6 mil. euro), la care s-au adaugat reducerile de chirii si faptul ca in acest an fiscal nu au mai fost inregistrate unele venituri exceptionale (1,1 mil. euro au fost primiti de mall in anul anterior, sub forma de garantii financiare-n.r.).
In ciuda problemelor pe care City Mall le intampina, potentialii cumparatori au inceput deja sa se intereseze de preluarea mall-ului.
„Au fost mai multi investitori care s-au declarat interesati de proiect. Acum sunt in stadiul de preluare de date”, a spus pentru DailyBusiness.ro, Radu Lotrean asociat coordonator al Casei de Insolventa Transilvania, administratorul judiciar al companiei falimentare Victoria Holding.
Informatia furnizata de Lotrean a fost confirmata si de alti specialisti din imobiliare, care au declarat ca au clienti care sunt interesati de o eventuala achizitie a centrului comercial, dar ca determinant va fi pretul la care mall-ul va fi scos la vanzare.
Un specialist imobiliar, care nu a dorit sa isi decline identitatea, avand clienti care sunt interesati de proiect, spune ca in opinia sa preluarea creditului (40 mil. euro- potrivit raportului financiar al APN/UKA-n.r.) de catre potentialul cumparator s-ar putea face doar daca i se ofera niste facilitati suplimentare.
„In afara de extindere, in City Mall nu s-a investit niciun ban de cand a fost deschis. Proiectul are nevoie de noi investitii pentru a fi viabil, iar orice cumparator va tine cont de acest aspect in momentul in care va dori sa cumpere”, spune specialistul imobiliar, care considera ca numarul investitorilor interesati de achizitionarea City Mall va ajunge la minim 5 pana in momentul scoaterii la vanzare.
Unul dintre principalele motive pentru care City Mall a atras deja atentia investitorilor in ciuda tuturor problemelor pe care centrul comercial le intampina este faptul ca este amplasat in Bucuresti, piata de retail cu cel mai mare potential din tara.
„Este un centru comercial din Capitala, iar aici potentialul de retail este mare, asa ca interesul investitorilor este natural. O posibila tranzactie, insa, va fi determinata in special de pretul de vanzare”, spune Georgiana Andrei, directoarea departamentului de retail al Colliers.
Administratorul judiciar al companiei este in prezent in proces de inventariere a creantelor si activelor firmei Victoria Holding, proces ce va fi incheiat la inceputul anului viitor. Pana la definitivarea acestor inventare si prezentarea planului de valorificare catre creditori, centrul comercial isi va derula activitatea ca si pana acum. De asemenea, pana la incheierea acestor proceduri mall-ul nu poate fi vandut.
Planul de lichidare presupune vanzarea mall-ului ca afacere si nu a activului imobiliar, asa ca activitatea comerciantilor nu va fi afectata de acest proces.
Bank Austria (divizia austriaca a Unicredit), principalul creditor al firmei Victoria Holding, are de recuperat in jur de 40 milioane de euro. Fiind cel mai mare creditor, este greu de crezut ca Unicredit ar scoate la vanzare activul la un pret de sub 40 milioane de euro. Pe de alta parte, insa, ultima valoare de piata a proiectului, prezenta in raportul financiar al companiei APN/UKA European Retail Trust, fondul de investitii care controleaza Victoria Holding, arata ca City Mall valora putin peste 35 mil. euro la data de 30 iunie 2010.
Anul acesta, Unicredit a mai fost creditor principal si in cadrul insolventei proiectului Tiago Oradea, mall care s-a vandut cu peste 30 mil. euro, suma care a acoperit creanta bancii. Mall-ul a fost cumparat printr-un credit luat tot de la Unicredit de firma Shopping Center Holding, despre care presa a speculat ca ar fi controlata de omul de afaceri Gabriel Popoviciu.