Aceasta este a sasea scadere consecutiva a volumului investitiilor, care au inregistrat o depreciere cu -89% de la inceputul acestei crize. Din cele 20 de piete monitorizate, nici una nu a fost ocolita de scaderi in primul trimestru, acestea variind intre -8% si -100%.
In Bucuresti nu au fost inregistrate tranzactii de investitii in primul trimestru din 2009, datorita discrepantelor dintre alternativele investitionale disponibile, asteptarile proprietarilor cu privire la pret si strategia de investitii a fondurilor oportuniste. Totodata, proprietarii nu sunt inca dispusi sa vanda investitorilor oportunisti, cu exceptia cazurilor in care se confrunta cu dificultati de finantare.
In zona centrala a Parisului, volumul investitiilor a scazut dramatic in primele 3 luni, cu 82% fata de primele 3 luni ale anului 2008 si cu 74% fata de trimestrul 4 al aceluiasi an.
In centrul Londrei, investitorii straini, desi sunt foarte selectivi, au gasit atractive lira mai slaba si randamentele mai scazute la birouri. Volumul total al investitiilor a scazut cu 79% fata de primul trimestru al anului trecut si cu 54% fata de trimestrul anterior.
Munchen-ul a atras cele mai multe investitii din Germania, in valoare de 226 milioane euro, inregistrand cea mai mica scadere, cu 60% comparativ cu trimestrul 1 din 2008.
La Bruxelles s-a inregistrat una dintre cele mai mari scaderi din primul trimestru al volumului de investitii, cu numai 15 milioane euro investiti (-97%). Totusi, a fost finalizata o tranzactie cu uzufruct, de 85 milioane euro, au aratat specialistii BNP.
Comparativ cu alte orase europene, primul trimestru al anului a fost mai bun in Luxemburg, cu 116 milioane euro investiti, desi in scadere cu 12% fata de trimestrul 1 din 2008. Cea mai mare pondere in totalul volumului investitiilor din prima perioada a acestui an a avut-o o tranzactie semnificativa de 60 milioane euro, incheiata in districtul Airport. Luxemburg a inregistrat cea de-a treia crestere trimestriala consecutiva a investitiilor, incepand cu trimestrul 2 din 2008.
Piata imobiliara spaniola a scazut semnificativ, concomitent cu deprecierea mediului economic.
In Madrid, sumele investite au scazut cu 89% comparativ cu trimestrul 1 din 2008. Totusi, daca nu luam in considerare tranzactia exceptionala tip sale-and-lease-back din prima perioada a anului trecut, volumul investitiilor a scazut cu 47%. Volumul anual al tranzactiilor a scazut cu numai 20% fata de trimestrul 4 din 2008.
In [b ]Barcelona volumul investitiilor a inregistrat o scadere cu 8% fata de primul trimestru din 2008 si cu 11% comparativ cu trimestrul anterior. Avand in vedere volatilitatea actuala a pietelor financiare, sectorul imobiliar din Spania este perceput in prezent de catre investitorii spanioli ca o alternativa sigura de investitii.
In Milano volumul investitiilor a scazut cu 8% comparativ cu trimestrul 1 din 2008 si cu 6% fata de trimestrul 4 din 2008. Aceasta scadere usoara se datoreaza in principal unei tranzactii schimb intre doua din principalele companii italiane de asigurari (Generali si SAI). Cu exceptia acesteia, a fost inregistrata o singura tranzactie de 25 milioane euro si volumul investitiilor ar fi scazut cu 93% in ultimul an.
In Dublin, a continuat si in 2009 scaderea dramatica a pietei de investitii. Lipsa acuta de lichiditati a dus la o perioada de paralizare a pietei.
In Viena, asteptarile vanzatorilor sunt inca prea mari, de aceea piata este aproape inactiva. Incepand cu a doua parte a anului 2008, preturile proprietatilor au inceput sa scada, totusi ritmul de scadere a fost moderat comparativ cu alte orase europene. Randamentele pentru birourile de clasa A au crescut cu 0,55 puncte procentuale incepand cu trimestrul 1 din 2008.