Colliers a anuntat luna trecuta ca va mari esantionul de proiecte rezidentiale monitorizate, considerand ca indicele de pret nu mai are o componenta de actualitate.
Astfel, in iulie pretul mediu al unei locuinte noi din Capitala este de 1.660 euro . In mai, potrivit indicelui Colliers pretul mediu pe metru patrat al locuintelor noi din Capitala se situa la 1.784 euro/mp. In iunie, indicele nu a fost publicat.
Iulie este prima luna din ultimul an in care se poate observa o tendinta evidenta de crestere a preturilor locuintelor vechi. „Nu este o crestere majora, incadrandu-se in limitele a maxim +4%, dar ceea ce face speciala aceasta luna de vara este cresterea constanta in toate sectoarele, doar sectorul 1 simtind o usoara depreciere, cu 2%”, spun reprezentantii companiei de consultanta imobiliara.
„Preturile apartamentelor de doua camere au crescut cel mai mult, datorita programului Prima casa, observandu-se un plus intre 10 si chiar 15% in ultima perioada. Este foarte greu, daca nu chiar imposibil sa gasim acum apartamente de doua camere sub 60-62.000 de euro in zone precum Militari, Titan sau Iancului. Acestea sunt zone cu preturi medii, care se incadreaza in plafonul maxim de 57.000 euro impus in cadrul programului”, au adaugat consultantii imobiliari.
Comparativ cu programe similare desfasurate in alte tari, cel din Romania se prezinta destul de bine. Cu usoare carente in ceea ce priveste restrictiile de eligibilitate, suma oferita este una buna in comparatie cu preturile de pe piata autohtona, mai spun reprezentantii Colliers.
Canada spre exemplu, in cadrul unui program asemanator de ajutor in achizitia primei case de catre cupluri tinere, ingaduie accesul la 25.000 de dolari canadieni dintr-un fond RRSP (Registered Retirement Savings Plan). Suma poate fi retrasa individual de fiecare dintre soti, ceea ce duce la o valoare totala de 50.000 de dolari canadieni pentru constructia sau achizitionarea unei locuinte. Banii trebuie restituiti in 15 ani de la retragerea lor, cu primul an de gratie lipsit de rate lunare.
In Statele Unite ale Americii programul de ajutor pentru achizitia primei case este foarte bine reglementat. In primul rand, solicitantii trebuie sa indeplineasca nu numai criteriul de a nu mai fi detinut o alta locuinta in ultimii 3 ani, ci si sa respecte un prag al veniturilor, acestea trebuind sa se incadreze in anumite limite. Este o metoda foarte buna de a directiona creditele catre clasa sociala care are nevoie de ele si de a impiedica persoanele cu venituri ridicate sa acceseze fondurile acestui program, considera reprezentantii Colliers.