Preturile terenurilor din Bucuresti vor continua sa creasca, in 2007, in special in zonele de est si sud, ca urmare a intentiei investitorilor de a construi spatii industriale si rezidentiale in aceasta parte a orasului, au declarat reprezentantii CB Richard Ellis (CBRE).
Dezvoltarea urbanistica a orasului si activitatea intensa de constructie au determinat cresterea cererii pentru terenurile fostelor fabrici si terenurile agricole situate la periferia orasului.
Cererea de terenuri este generata in principal de activitatea intensa din domeniul constructiilor, desfasurata pe segmentele industrial si rezidential. Suprafetele de teren solicitate in 2006 au variat intre 2.500 si 10.000 metri patrati.
Interesul dezvoltatorilor s-a mutat catre zonele secundare (Prelungirea Ghencea, Colentina, Titan, Berceni) si periferice ale Bucurestiului, care ofera suprafete mai mari de teren la preturi relativ mici, comparativ cu zonele ultracentrale si centrale unde oferta de terenuri este foarte redusa, iar preturile sunt ridicate.
Potrivit raportului CBRE, pe parcursul anului 2006 preturile de vanzare ale terenurilor au crescut in medie cu 25-50%. In zonele centrale si de nord, acestea au cunoscut o crestere accentuatã, ajungand la 3.000 euro metrul patrat in zona Kiseleff si la 3.500 euro metrul patrat in cartierul Primaverii.
Reprezentantii companiei considera ca numarul de tranzactii speculative va creste in apropierea noilor proiecte de infrastructura, dar si pe terenurile situate in zonele amintite, unde sunt planificate spre finalizare noi proiecte rezidentiale si comerciale.
Cererea tot mai mare de terenuri va fi generata de dezvoltarea rapida a pietei imobiliare. Analistii companiei mai estimeaza parteneriate intre proprietarii de terenuri si dezvoltatori, respectiv investitori, care vor deveni tot mai frecvente, ca urmare a ofertei scszute de terenuri, a preturilor ridicate si a riscurilor mai mici pe care le implica astfel de parteneriate.
„Fondurile de investitii au inceput sa achizitioneze terenuri si sa creeze parteneriate cu dezvoltatorii in vederea realizarii de proiecte imobiliare, ca urmare a lipsei proiectelor de calitate pe celelalte segmente. Dezvoltatorii locali si straini sunt in cautare de terenuri cu dimensiuni medii (pana la 3.000 mp) situate in zone de interes, destinate dezvoltarii de proiecte de birouri clasa A si rezidente destinate populatiei cu venituri mari”, conform studiul CBRE.