Astfel, preturile pe metru patrat pentru terenurile din estul si sudul Capitalei vor fi cuprinse intre 480 si 1.170 euro, la sfarsitul lui 2008.
In medie, preturile terenurilor din Capitala vor creste cu aproximativ 10-20%, cu precadere in a doua jumatate a anului 2008, a declarat Adriana Petre, broker imobiliar in cadrul departamentului rezidential al companiei de consultanta imobiliara Colliers.
In 2007, preturile terenurilor au continuat sa urce, in special in zonele industriale care au intrat in atentia dezvoltatorilor mai tarziu, unde s-au inregistrat majorari de pana la 50%.
„In zona de sud a Bucurestiului, pretul terenurilor a crescut cu 50% anul trecut. In celelalte zone ale Capitalei, rata de crestere a preturilor a fost ceva mai mica”, a precizat Iulian Minciu, purtator de cuvant al Eurohouse.
In 2008, ritmul de crestere a preturilor terenurilor se va mai diminua in zona de centru si de nord, potrivit analistilor imobiliari.
„Atentia investitorilor se indreapta anul acesta catre zone considerate pana acum cu randamente mici. Sudul, estul si vestul Capitalei, dar si zonele limitrofe ofera suprafete necesare si suficiente dezvoltarii unor proiecte imobiliare la preturi inca accesibile”, este de parere Valeriu Ichert, manager Land Department in cadrul companiei imobiliare Eurisko.
Asa ca zonele care in anii trecuti pareau neinteresante din cauza distantei (ex. Sabareni, Tartasesti, Bragadiru) se prefigureaza a fi la mai mare cautare in 2008.
Preturile din sud si est sunt de 4 ori mai mici decat cele din nord
In centrul si nordul Capitalei, preturile terenurilor variaza intre 1.500 si 3.500 de euro pe metru patrat. In zonele semicentrale, preturile variaza intre 1.000 si 1.500 euro/mp, iar in partea de est si sud, ajung la 400-900 euro/mp, a spus Iulian Minciu, adaugand ca principalul factor care coteza bine un teren sunt utilitatile.
„Dezvoltatorii de ansambluri au in vedere, la achizitionarea unui teren, nu numai pretul, ci si facilitatile oferite. Cei care vor loturi mai mici se orienteaza catre zonele deja dezvoltate, cu infrastructura si utilitati”, a precizat Minciu.
Deplasarea dezvoltatorilor catre terenurile din estul, vestul si sudul Capitalei implica si reorientarea acestora, de la dezvoltari rezidentiale destinate clasei medii-plus si high-end, catre proiecte rezidentiale destinate clasei medii.
Proiectele rezidentiale destinate clasei medii au inceput sa apara pe piata imobiliara bucuresteana in special incepand cu anul trecut.
Deplasarea investitorilor influenteaza si pretul apartamentelor vechi
O alta consecinta a deplasarii investitorilor din nordul Bucurestiului este, potrivit analistilor imobiliari, stoparea cresterii si chiar scaderea preturilor apartamentelor vechi.
Reprezentantii agentiei imobiliare Pyf Imobiliare au explicat ca in general proiectele rezidentiale noi din cartierele bucurestene se vand repede, apetitul pentru acestea fiind foarte mare, in special pentru ca aceste zone au intrat doar de 1-2 ani in vizorul investitorilor imobiliari.
„Am promovat proiecte rezidentiale in Vitan, unde in sase luni am vandut circa 300-400 de apartamente”, a declarat George Dimitriu, broker imobiliar in cadrul agentiei Pyf Imobiliare. „Investitiile pe care le cere un apartament vechi determina multe persoane sa prefere sa stea cu chirie un an, pana la finalizarea apartamentului dintr-un ansamblu rezidential, asa ca tranzactiile cu apartamente vechi apar doar in conditiile in care oamenii nu au alta varianta”, a mai spus Dimitriu.
Singura varianta a proprietarilor de apartamente vechi din cartierele bucurestene este sa scada pretul, potrivit lui Dimitriu, care a precizat ca exista si apartamente vechi, in zone foarte bune, care se vand oricum.
In medie, o locuinta veche se vinde in zone centrale si semicentrale cu 1.700-2.000 euro/mp. In est si sud, preturile sunt mai mici, avand o medie de 1.000-1.100 euro/ mp, a afirmat Iulian Minciu de la Eurohouse.
„Pentru cele mai multe apartamente care vor fi livrate in 2008, pretul variaza intre 1.150 de euro, plus TVA si 1.500 de euro, plus TVA. In partea de nord sunt insa si ansambluri de lux, unde un metru patrat depaseste 2.200 de euro, plus TVA”, a mai spus Minciu.
El a amintit insa ca deja au aparut si vor continua sa apara ansambluri rezidentiale situate in afara limitelor orasului, la preturi de 1.000-1.100 euro/mp.
Momentan, apartamentele vechi au cateva avantaje fata de noile proiecte rezidentiale: ele reprezinta de cele mai multe ori o varianta mai ieftina, pot fi locuite imediat dupa cumparare si sunt localizate in zone accesibile, unde infrastructura este definitivata.
In urmatorii 2-3 ani, apartamentele din blocurile vechi nu vor mai fi atat de interesante ca investitie, daca se pun in balanta problemele de izolatie, de functionare sau de incalzire cu noile conditii din ansamblurile rezidentiale: parcari asigurate, spatiu verde mai mult, a mai precizat Minciu.