„In ultimele luni se observa un optimism in piata, ceea ce se reflecta in preturile solicitate pentru locuintele scoase la vanzare de la inceputul anului, care sunt in unele cazuri mai ridicate decat ale celor ale ofertei deja existenta”, a declarat intr-o conferinta de presa Dorel Nita, coordonatorul proiectului Analize Imobiliare, lansat miercuri de portalul imobiliare.ro.
„In acest moment, 50.000 de proprietati sunt oferite spre vanzare in toata tara, 25.000 fiind in Bucuresti unde gradul de acoperire depaseste 60% din ofertele publicate, iar in anumite zone (Unirii, Cotroceni, Dristor, Titan) gradul de acoperire este de 80%”, a spus Nita.
Potrivit imobiliare.ro, in Capitala pretul mediu solicitat pe metru patrat util in luna februarie a fost de 1.090 euro pentru apartamentele vechi, respectiv 1.326 euro pentru apartamentele noi.
In zona Unirii din Bucuresti pretul cerut pentru ofertele adaugate in ultimele 30 de zile este mai mare decat cel al ofertelor existente in piata, cu circa 7% in cazul apartamentelor vechi.
In urma unei analize care cuprinde trei zone din Bucuresti, respectiv Unirii, 1 Mai si Militari, reprezentantii imobiliare.ro au constat in toate cele trei zone o crestere a numarului de oferte noi intrate pe piata.
„Sunt anumite categorii de locuinte unde preturile sunt mai ridicate decat vechile oferte. Se simte o euforie, dar nu putem spune daca va fi de durata sau nu”, a spus Iulian Niculae, reprezentantul agentiei imobiliare Victoria Consult, unul din partenerii portalului pentru serviciul de analize.
Niculae a aratat ca in general diferenta dintre pretul solicitat de proprietari si cel de tranzactionare este de 20-30%.
Produsul lansat de imobiliare.ro va pune la dispozitia firmelor care activeaza in domeniul imobiliar analize, care acopera cele mai mari orase din tara si zonele acestora, pe piata apartamentelor vechi si noi, impartite in patru categorii, dupa numarul camerelor si suprafata.
Analizele vor fi realizate pe o baza de date de peste 1,5 milioane de oferte, care au fost active in piata incepand cu 2008.