Anul 2007 a atras doi mari dezvoltatori de proiecte logistice pe piata romaneasca, CTP Invest si Warehouses De Pauw, ale caror investitii anuntate cumuleaza circa 500 mil. euro si transforma acest sector al pietei in unul dintre cele mai promitatoare pentru anii urmatori.
Reprezentantii companiei cu capital ceh CTP Invest au expus recent, in fata Consiliului Local Oradea, proiectul unui parc industrial de 140 de hectare, in valoare de 200 milioane de euro, pe un teren pe care ar vrea sa-l cumpere de la municipalitate.
In plus, compania va investi, in urmatoarele 24 de luni, 100 milioane euro, pentru a construi trei parcuri logistice pe o suprafata de 60 hectare.
Astfel, compania are in plan trei parcuri industriale: CTPark Bors, situat in judetul Bihor si care va avea peste 66.000 metri patrati, CTPark Pitesti, care va aduce pe piata peste 242.000 mp si CTPark Cluj, proiect care inca nu a fost lansat pe piata.
Anul acesta si compania belgiana Warehouses De Pauw (WDP) a intrat pe piata logistica romaneasca, achizitionand cinci terenuri cu peste 16 milioane euro, cu o suprafata totala de aproximativ 950.000 mp, urmand sa investeasca 150 milioane euro in constructia de spatii industriale.
Cele cinci terenuri se afla in apropierea Capitalei, pe langa soselele spre Constanta, Ploiesti si Pitesti.
Compania a demarat in aceasta toamna constructia in doua dintre cele cinci locatii, iar pana la mijlocul lui 2008 va da in folosinta depozite cu suprafete cuprinse intre 5.000 si 10.000 metri patrati.
WDP Development RO, filiala romaneasca a companiei belgiene, este un joint-venture intre compania JB Top Pro Invest, detinuta de Jeroen Biermans, si WDP, care controleaza 51% din titlurile WDP Development RO, restul actiunilor acestei companii fiind detinute de JB Top Pro.
Stocul de spatii logistice ar putea sa creasca de 4 ori in 5 ani
In prezent oferta de spatii logistice moderne din Romania este estimata de analistii imobiliari la circa 1 milion de metri patrati, aproximativ 40% din aceasta suprafata aflandu-se in Capitala.
Unul dintre principalii factori care au influentat penuria de spatii logistice moderne in Romania este lipsa unei infrastructuri adecvate. Ca urmare a planurilor de investitii anuntate de autoritati in domeniu pentru extinderea actualelor autostrazi si pentru crearea unor retele feroviare rapide si a tuturor utilitatilor necesare, importante centre logistice au deja termene de livrare. Astfel, putem estima o reducere a decalajului dintre cerere si oferta si o dublare a spatiilor moderne de depozitare in urmatorii doi ani, au explicat analistii imobiliari.
Stocul total de spatii industriale din Romania poate ajunge la circa 4 milioane de metri patrati in urmatorii 5 ani, in conditiile in care infrastructura va fi pusa la punct, au adaugat analisti imobiliari.
Reprezentantii companiei imobiliare Colliers estimeaza ca 19% din viitoarele spatii industriale sunt deja inchiriate, iar pre-inchirierile vor fi in continuare cel mai sigur mod de asigurare a spatiilor de depozitare necesare.
Acestia mai spun ca in acest an, cererea mare pentru spatii de depozitare a dus la stabilizarea chiriilor, nivelul lor fiind intre 3,80-4,25 euro pe metru patrat pe luna, pentru suprafete mai mari de 10.000 mp si 4,60-4,90 euro/mp pe luna, pentru cele de pana in 3.000 mp. Pentru suprafete intre 3.000 si 10.000 mp, chiriile variaza intre 4,25-4,60 euro/mp pe luna.
Pe langa chiria efectiva, companiile mai platesc o taxa de servicii care variaza, in functie de proiect, de la 0,4 la 0,7 euro/mp. Aceasta suma acopera cheltuielile pentru managementul parcului, de la asigurarea curateniei si iluminatul spatiilor comune, la securitate perimetrala, indepartarea zapezii, intretinerea drumurilor sau asigurarea cladirilor.
Immoeast a intrat si pe piata logistica din Romania, anul acesta
Printre proiectele logistice anuntate pe piata anul acesta se numara si Log Center din Timisoara, dezvoltat de fondul austriac Immoeast, in colaborare cu compania imobiliara Eyemaxx, investitie de aproximativ 40 milioane de euro.
De asemenea, in apropiere de Sibiu va fi infiintata, printr-o investitie de 8 milioane de euro, Zona Industriala Ocna Sibiului (ZIOS), care se va intinde pe o suprafata de peste 512.000 de metri patrati.
Costurile investitiei sunt suportate de investitorul german de origine romana Victor A. Späck, care, impreuna cu firma Proiect Services, a dezvoltat intreaga zona industriala.
De asemenea, compania spaniola Graells&Llonch intentioneaza sa investeasca aproximativ 350 milioane de euro in doua parcuri industriale, urmand sa aleaga terenurile in 2008.
Spaniolii de la Graells&LLonch au inceput in vara acestui an lucrarile la un parc industrial in localitatea Prejmer, judetul Brasov.