Bell nu a dorit sa precizeze valoarea cumulata a tranzactiilor, dar a precizat ca in acest moment, compania are in Romania terenuri in valoare de circa 90 milioane de euro.
In total, Black Pearl detine in Romania circa 600 de hectare de teren, cumparate in ultimii 4 ani.
„Chiar saptamana aceasta am cumparat un teren de cateva mii de metri patrati in Targu Mures, de care mai aveam nevoie pentru a intregi o parcela. Avem in zona peste 250 de hectare, cumparate in ultimii 4 ani. Cred ca este cea mai mare achizitie de parcele pentru completarea unui teren din Romania. Pentru a intregi parcela, am achizitionat in jur de 350 de terenuri de dimensiuni mai mici”, povesteste Bell.
Compania va dezvolta la Targu Mures o statiune turistica. Aceasta va cuprinde un teren de golf, hotel, piscine si locuinte.
„Este un proiect care va fi finalizat integral in 10-15 ani. Acum asteptam autorizatia de constructie pentru a demara la toamna o prima faza, care va presupune o investitie de 5 milioane de euro si va cuprinde o zona de antrenament pentru golf, dar si cateva locuinte”, mai spune Bell.
„Prima faza va cuprinde 123 locuinte. La inceput vom demara doar 20 de unitati locative si vom continua in functie de piata”, spune Bell.
Seful companiei Black Pearl a explicat ca decizia de a continua investitiile in aceasta perioada este determinata de siguranta faptului ca fundamentele pietei imobiliare locale sunt bune, iar in momentul in care oamenii vor simti o oarecare siguranta, vor incepe din nou sa cumpere.
„Vom construi locuinte la preturi accesibile si in conditii foarte bune. Preturile vor fi de 850 euro pe metru patrat. In trecut se construiau locuinte scumpe si de calitate slaba, noi vrem sa construim in directia opusa si incet, astfel incat prin calitate si preturi sa tragem si piata dupa noi”, afirma Bell.
Compania are in plan 9 proiecte de mari dimensiuni pe plan local, printre care un retail park si un proiect mixt in Ploiesti, dar si un proiect in Titu, unde a achizitionat un teren anul trecut.
„Nu suntem nebuni sa prezicem o crestere mare a pietei locale, insa piata va incepe incet, incet sa isi revina. Suntem un investitor care gandeste pe termen lung si avem in plus un grad de indatorare foarte redus, asa ca nu suntem obligati sa construim repede. Sunt convins ca in trecut unii dezvoltatori au fost fortati sa construiasca foarte mult si de banci”, considera Michael Bell.
Compania are in plan sa achizitioneze si alte proiecte in Romania, dar asta dupa ce va finaliza o achizitie pe bursa londoneza. Tranzactia va fi una de tipul „reverse takeover”: o companie listata la bursa (Romania Property Fund, in cazul de fata) este preluata de o companie nelistata (Black Pearl), pentru ca aceasta din urma sa ocoleasca procesul indelungat necesar unei listari.
Cele doua companii vor fuziona, dupa care actiunile Romania Property Fund vor fi relistate. Tranzactia urmeaza sa fie definitivata pana la sfarsitul lui octombrie.
„Ca urmare a acestei miscari vom castiga foarte mult cash. Ne propunem ca mai apoi sa achizitionam proprietati de valoare pe piata locala. Din nefericire, aici piata activelor distressed (proprietati bune, dar cu probleme financiare, scoase la vanzare) merge foarte lent. Sunt mult proprietari cu probleme, dar nu si active pe piata”, spune Bell.