„In Republica Ceha, Polonia si Slovacia, randamentul anual pentru investitii imobiliare a coborat, anul trecut, la 7,25%-7,5% pentru spatiile de birouri si comerciale. Unii investitori au adoptat o strategie diferita pentru Romania, incheind parteneriate cu dezvoltatori majori, finantandu-le proiectele si impunand o serie de conditii pentru achizitii. Acesti investitori obtin un randament anual de 8-10%, chiar si 13% pentru proiecte din afara Capitalei”, au precizat consultantii Coldwell Banker.
Scaderea ratelor randamentului pentru investitiilor pe pietele din Republica Ceha si Ungaria ii determina pe investitori sa-si indrepte privirile catre oportunitati mai profitabile din Europa de Est, astfel incat Romania devine din ce in ce mai atragatoare pentru dezvoltatorii care cauta profituri mai mari decat cele de pe pietele vestice.
„Scaderea randamentului anual oferit de investitiile imobiliare a fost provocata de maturizarea pietei imobiliare romanesti”, au precizat reprezentantii Coldwell Banker.
Astfel, randamentul investitiilor pe piata imobiliara din Romania a scazut de la 12-15%, in 2002, la 8,9-9,5% in 2006.
„Segmentul rezidential va continua sa creasca, iar oferta de apartamente pentru nivelul inferior al clasei de mijloc va fi foarte redusa”, au precizat reprezentantii Coldwell Banker.
Apartamentele de lux si vilele, precum si ansamblurile de blocuri se vor adresa mai ales segmentului premium al clasei de mijloc, precum si celor cu venituri mari. Randamentul investitiilor in acest segment va creste, potrivit estimarilor Coldwell Banker, de la 9,5% in 2006, la 10% anul acesta.
Noi proiecte vor continua sa apara in nordul Bucurestiului, dar interesul investitorilor se va indrepta si spre alte zone, au adaugat consultantii Coldwell.
Randamentul investitiilor in spatii comerciale va scadea anul acesta de la 8,9% la 8%, dar acest segment va inregistra o crestere considerabila in urmatorii ani pentru ca cererea, atat din partea retailerilor, cat si din cea a consumatorilor este inca mai mare decat oferta, estimeaza reprezentantii Coldwell Banker.
Piata spatiilor de birouri va scadea, in ceea ce priveste randamentul, de la 8,93% la 7% in 2007. Acest segment ar putea cunoaste o noua crestere semnificativa incepand cu 2008, potrivit analistilor Coldwell.
„Piata spatiilor industriale prezinta solicitari sporite pentru spatii moderne, cu toate dotarile necesare. Aceasta tendinta poate fi observata in majoritatea oraselor importante, precum Bucuresti, Timisoara,Cluj Napoca, Constanta, Brasov, Iasi sau Oradea”, au declarat reprezentantii Coldwell Banker. Randamentul acestui segment va scadea cu aproape 1% in 2007, de la 9,8% in 2006 la 8,9 procente.