O mare parte din spatiile de birouri din Romania ar putea sa ramana neocupate, asa cum s-a intamplat in Polonia, dupa circa un an si jumatate de la aderarea la Uniunea Europeana.
Majoritatea companiilor straine care au avut nevoie de birouri au intrat deja pe piata din Romania, iar rata de rentabilitate a acestui sector este in scadere de circa patru ani, considera analistul pietei imobiliare, citat de NewsIn.
Totodata, chiria pentru un metru patrat este de numai 15-16 euro, fata de 35 – 38 de dolari cat era in urma cu 8-10 ani, intrucat stocul disponibil este mult mai mare. La inceputul deceniului, World Trade Center era cel mai important bloc de birouri, explica Silvestri.
Nici investitiile in supermarketuri nu vor ramane interesante la nesfarsit, considera analistul. In occident, limita privind dezvoltatea acestui sector a fost deja atinsa, comparativ cu posibilitatea clientilor de cumparare, fenomen care ar putea avea loc si in Romania.
Echilibrul dintre cererea si oferta de pe piata spatiilor de birouri din Bucuresti se va atinge la finalul lui 2008, cand stocul total va fi de aproximativ 1,2 milioane metri patrati, apreciaza analistii companiei DTZ Echinox. Intre timp vor mai fi pusi la dispozitie 430.000 metri patrati. La sfarsitul anului 2006, stocul de birouri clasa A si B depasea 680.000 metri patrati, iar gradul de neocupare era de circa 3%.
De asemenea, stocul de spatii comerciale in capitala se va dubla in urmatorii doi ani pana la o suprafata de 245.500 metri patrati, dupa ce vor fi date in folosinta proiecte mari de centre comerciale. In prezent, stocul de spatii comerciale din Bucuresti este de 123.500 metri patrati, apreciaza analistii DTZ.
DTZ este o companie internationala de servicii si consultanta imobiliara cu o retea de circa 200 de birouri in 163 de orase. DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala in Romania a companiei internationale imobiliare DTZ.