Dezvoltatorii imobiliari isi formeaza un portofoliu de terenuri pentru proiectele pe care le vor demara peste 2-3 ani. Cei care doresc sa investeasca o suma mai mare prefera terenuri din zone centrale si ultracentrale, potrivite pentru constructii cu destinatie comerciala, rezidentiala sau de tip office-building.
Fiind disponibile in numar redus, proprietarii pot deveni interesati in incheierea de parteneriate cu investitorii. In parteneriat, proprietarul contribuie la afacere cu terenul, iar suma necesara vine din partea investitorilor imobiliari, a declarat Monica Marin, partner manager al companiei imobiliare EuroMetropola.
Valoarea reala a terenului se stabileste in urma unui studiu de piata si are in vedere amplasamentul, suprafata, deschiderile, posibilitatile de construire.
Parteneriatele incheiate cu proprietarii sunt mai profitabile, deoarece reduc cheltuielile pe care le-ar implica proiectul vizat. Investitorul plateste numai 50% din costul terenului, urmand ca diferenta sa fie recuperata prin valorificarea imobilului edificat, au declarat specialistii EuroMetropola.
In prezent, proiectele rezidentiale din Romania sunt in continua expansiune pe fondul cererii tot mai mare in acest segment, conform declaratiilor investitorilor.