- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Investitorii, aproape disparuti de pe lista cumparatorilor de locuinte noi

11 Aug, 00:01 • cristina.mihai
Ponderea locuintelor noi achizitionate ca investitie in Romania a scazut anul acesta de pana la 5 ori, ca urmare a crizei financiare globale, dar si a stagnarii pietei, au spus analistii imobiliari. Analistii imobiliari au explicat de ce a scazut numarul investitorilor si cine sunt cei care au ramas inca pe piata.
Investitorii, aproape disparuti de pe lista cumparatorilor de locuinte noi

In prima jumatate a acestui an, tranzactiile cu locuinte au stagnat atat pe piata bucuresteana, cat si in provincie, pe langa reticenta clientilor finali, ca urmare a scumpirii creditelor, aceasta situatie fiind determinata si de timiditatea accentuata a investitorilor.

Ponderea locuintelor achizitionate ca investitie a scazut anul acesta, pana la 10% din totalul locuintelor tranzactionate, fata de 35-50% in 2007, a spus, pentru DailyBusiness.ro Adrian Sischin, directorul regional al retelei de agentii imobiliare Re/Max in Romania.

„Anul trecut, cand ne refeream la investitori vorbeam de fonduri sau investitori privati care achizitionau cate 20-50 de apartamente, poate chiar 100, intr-un anumit proiect. Acum, in primul semestru putem spune ca am avut investitori, dar de talie mica, persoane care au cumparat de la 1 la 5 apartamente. Procentul locuintelor achizitionate astfel este de 15-20% din total”, a spus Simina Istrate, consultant rezidential in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers.

In ceea ce priveste strict investitorii romani, scaderea numarului acestora a fost determinata de temperarea preturilor.

Pentru investitorii straini, principalul factor care a determinat diminuarea interesului acestora fata de achizitiile de locuinte il constituie turbulentele financiare prin care trec Marea Britanie, SUA si unele tari vest europene, acestea aducand cu ele o atitudine mai rezervata a investitorilor.

In plus, Andrei Sandu, directorul general al agentiei imobiliare Media City, considera ca stagnarea vanzarilor de locuinte noi nu incurajeaza investitorii.

„Exista in acest moment pe piata un portofoliu de apartamente cumparate anterior de investitori. O mare parte din aceste apartamente sunt deja la revanzare, insa datorita momentului pe care il traverseaza piata ele nu se revand. Astfel, alti investitori nu se simt incurajati pentru ca nu au orizontul fructificarii eventualelor investitii”, a spus Andrei Sandu, adaugand ca totusi Romania ramane in topul tarilor de interes pentru investitii in regiunea centrala si de est a Europei.

„In acest moment insa, cele mai profitabile investitii ar fi in proiecte care nu sunt afectate major de criza imobiliara, cum ar fi in hale industriale sau spatii de birouri”, a adaugat Sandu.

„Multi prefera sa astepte depasirea acestei situatii inainte de a lua decizii de investitie”, a spus si Carmen Muresan, director de vanzari al companiei Anglo-Romanian Development, o firma de consultanta de investitii in domeniul imobiliar din Romania, cu sediul in Marea Britanie si Bucuresti.

Irina Petrescu de la Esop considera ca Romania devine oricum mai putin interesanta pentru investitori, pe masura ce piata se maturizeaza.

„In conditiile unei maturizari spre care ne indreptam si a ponderarii preturilor, investitorii vor fi mai putin interesati sa achizitioneze in scop de revanzare, profitul lor diminuandu-se. Daca in ceilalati ani preturile cresteau in ritm alert pe parcursul desfasurarii unui proiect, era un alt interes din partea investitorilor de a cumpara intr-o etapa de inceput la un pret mai mic si a revinde catre sfarsitul proiectului, la un pret cu 25-40% mai mare”, a spus Irina Petrescu, directorul departamentului rezidential al companiei imobiliare Esop, care este de parere ca ponderea investitiilor (atat investitori romani, cat si straini-n.r.) a scazut pana la circa 10% din totalul locuintelor vandute in prima jumatate a anului.

Cum isi aleg investitorii straini proiectele in care cumpara locuinte

Avand in vedere situatia financiara globala, investitorii straini sunt interesati de proiecte construite de dezvoltatori cu o situatie financiara solida

Un istoric sanatos pentru dezvoltator este de asemenea recomandat pentru a da o anumita siguranta in ceea ce priveste calitatea constructiei, a spus Carmen Muresan.

Ponderea investitorilor va mai creste, insa nu va mai atinge nivelul din 2007

„Romania cu siguranta progreseaza de la statutul de tara emergenta catre o piata mai matura si multi investitori vor cauta alte piete emergente cum ar fi Brazilia sau Turcia. De aceea noi credem ca numarul investitorilor va creste din nou, dar nu va atinge nivelul dinainte de declansarea turbulentelor financiare”, a mai spus Carmen Muresan.

Investitorii medii si mari ar putea deveni activi din nou, imediat ce zvonurile de pe piata nu vor mai avea aceeasi tendinta negativa, iar bancile vor putea aproba credite mai usor. Nu se va mai atinge nivelul de anul trecut pentru ca deja piata este mai dezvoltata, preturile apartamentelor nu mai cresc cu 50% de la un an la altul, dar chiar si asa datorita faptului ca cererea este inca foarte mare comparativ cu disponibilul la vanzare (130.000 vs. 10.000) investitorii fie mici (1-5 apartamente) sau mai mari (pana la 50 apartamente) vor fi activi in continuare cel putin pe piata din Bucuresti, avand mereu un procent de 15-20% din vanzarile totale pentru urmatorii 3-5 ani, este de parere Simina Instrate, analistul Colliers.

In schimb insa, Irina Petrescu de la Esop considera ca ponderea investitorilor nu va mai creste deloc. „In acest an preturile au inregistrat o stagnare, iar previziunile pentru anul viitor sunt de cresteri, insa in procente mult mai mici decat anii anteriori. Noi credem ca in urmatoarea perioada va scadea ponderea investitorilor speculativi, iar dezvoltatorii vor trebui sa treaca adevaratul test al pietei, adica vanzarea catre consumatorii finali”, a conchis Petrescu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Vești importante pentru clienții BCR. Un proiect unic se lansează în România
Vești importante pentru clienții BCR. Un proiect unic se lansează în România
Cine primește averea ta dacă nu ai copii? Totul despre împărțirea moștenirii
Cine primește averea ta dacă nu ai copii? Totul despre împărțirea moștenirii
Cum se prepară prăjitura cu gutui, ideală pentru sezonul rece. Iată câteva trucuri ca să-i dai o aromă deosebită
Cum se prepară prăjitura cu gutui, ideală pentru sezonul rece. Iată câteva trucuri ca să-i dai ...
Bonus de 1000 de lei la salariu pentru acești români. Cine sunt angajații care primesc bani în plus de sărbători
Bonus de 1000 de lei la salariu pentru acești români. Cine sunt angajații care primesc bani în plus ...
Magia Crăciunului 2024. Lista concertelor spectaculoase care ne vor încânta sărbătorile
Magia Crăciunului 2024. Lista concertelor spectaculoase care ne vor încânta sărbătorile
Impozit auto 2025. Sume colosale pentru șoferii din București! Cât vei plăti pentru mașina ta
Impozit auto 2025. Sume colosale pentru șoferii din București! Cât vei plăti pentru mașina ta
Top 10 cele mai frumoase filme de Crăciun. La ce producții te poți uita alături de familie de sărbători
Top 10 cele mai frumoase filme de Crăciun. La ce producții te poți uita alături de familie de sărbători
Testul care îți pune mintea la încercare: Poți găsi elful ascuns în această imagine în mai puțin de 10 secunde?
Testul care îți pune mintea la încercare: Poți găsi elful ascuns în această imagine în mai puțin ...
Top 10 cei mai nocivi crenvurști găsiți în supermarket. Dragoș Pătraru: „Aici avem una dintre cele mai mari păcăleli”
Top 10 cei mai nocivi crenvurști găsiți în supermarket. Dragoș Pătraru: „Aici avem una dintre ...
Orașul din România care a renăscut spectaculos. Metamorfoză completă cu fonduri europene!
Orașul din România care a renăscut spectaculos. Metamorfoză completă cu fonduri europene!
Donald Trump promite să scoată SUA din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) „încă din prima zi de mandat”
Donald Trump promite să scoată SUA din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) „încă din prima ...
Crin Antonescu, primele declarații după ce a fost numit candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale: „Eu nu m-am dat la o parte”
Crin Antonescu, primele declarații după ce a fost numit candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități ...
Idei inedite de cadouri de Crăciun 2024. Ce poți să oferi persoanei iubite ca să țină minte toată viața
Idei inedite de cadouri de Crăciun 2024. Ce poți să oferi persoanei iubite ca să țină minte toată ...
Se lansează programul „Investește în casa ta”, pentru românii cu vârste de până la 35 de ani. Vor putea face credit imobiliar cu avans de numai 5%
Se lansează programul „Investește în casa ta”, pentru românii cu vârste de până la 35 de ani. ...
Circulația pe Lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău se deschide luni, 23 decembrie, de la ora 16:00
Circulația pe Lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău se deschide luni, 23 decembrie, de la ora ...
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ...
Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost implicat într-un accident rutier. Edilul și alte trei victime au fost transportați la spital
Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost implicat într-un accident rutier. Edilul și alte trei ...
Un tânăr șofer cu permisul suspendat a murit la volanul unui BMW, după ce a fost izbit frontal de o dubă, pe contrasens
Un tânăr șofer cu permisul suspendat a murit la volanul unui BMW, după ce a fost izbit frontal de ...