Romanian
 - 
ro
Real Estate

Investitorii din imobiliare au revenit in liga marilor cumparatori de terenuri. Se \”trezeste\” piata?

12 Oct, 00:02 • cristina.mihai
Investitorii imobiliari s-au intors pe piata locala a terenurilor in a doua jumatate a anului, iar acum conduc topul celor mai "generosi" cumparatori. Investitorii au cumparat in ultimele luni cateva sute de mii de metri patrati de teren, in valoare de peste 50 milioane de euro. Intrebarea principala este daca va fi suficient pentru ca terenurile, cel mai afectat segment imobiliar in criza, sa inceapa din nou sa fie tranzactionate masiv.
Investitorii din imobiliare au revenit in liga marilor cumparatori de terenuri. Se \trezeste\ piata?

Daca in prima parte a anului cumparatorii cei mai activi erau in special operatorii do-it-yourself, magazinele de tip discount si hypermarket-urile, semestrul al doilea a adus in scena si primii dezvoltatorii imobiliari, prin achizitia platformei Timpuri Noi de catre fondul de investitii InterIkea si a unei parti din Electroputere Craiova de catre un dezvoltator belgian.

Desi revigorarea tranzactiilor mari cu terenuri este inca timida, in cazul investitorilor imobiliari semnele par a fi de bun augur, iar pe piata se poarta si alte negocieri, chiar daca in general acestea sunt pentru terenuri mai mici. „Teoretic ar putea sa existe chiar mai multe tranzactii, daca preturile – raportate la potentialul ulterior de business – devin avantajoase”, spune Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker, cea mai mare agentie imobiliara din Romania dupa cifra de afaceri in 2009.

De o reluare agresiva a tranzactiilor nu poate fi vorba momentan, pentru ca investitorii tintesc doar terenurile foarte bune, al caror numar este destul de limitat. „Investitorii se uita acum doar la acele terenuri foarte bune, dar care in perioada de varf a pietei erau inaccesibile”, spune Florin Nine, investments manager la compania imobiliara Regatta.

In plus, cei mai multi dezvoltatori prezenti pe piata au deja un portofoliu mare de terenuri si niciun segment din imobiliare nu si-a revenit, astfel incat noi achizitii sa aiba sens pentru aceste companii. Din contra, unii dezvoltatori incearca sa scape de terenurile din portofoliu, fie printr-o vanzare, fie printr-un parteneriat cu alt dezvoltator.

Chiar daca nu o sa inceapa prea curand o perioada frenetica a achizitiilor de terenuri, analistii vad o revenire a interesului imobiliarilor, in prezent mai existand cativa dezvoltatori care negociaza achizitia de terenuri. Totusi, pentru urmatorul an acestia se asteapta ca cei mai activi cumparatori sa ramana in continuare hipermarket-urile sau magazinele de tip do-it-yourself. „Sunt multe negocieri pentru tranzactii purtate de acesti operatori. Dar sunt si dezvoltatori imobiliari care negociaza achizitionarea unor terenuri”, mai spune Valentin Ilie.

Spre exemplu, un dezvoltator imobiliar spaniol negociaza de cateva luni achizitionarea a circa 10.000 mp de teren in Capitala pentru 2-3 mil. euro si considera ca pana la finalul anului va incheia afacerea, au spus pentru DailyBusiness.ro reprezentantii acestui dezvoltator, care nu au dorit sa faca publica identitatea companiei.

In acest caz, insa, negocierile se poarta cu un alt dezvoltator imobiliar.

Strugurii nu mai sunt acri: dezvoltatorii au pus ochii pe terenurile inacesibile in urma cu 3 ani

Cresterea interesului dezvoltatorilor pentru terenuri este data in principal de faptul ca in prezent pot achizitiona la preturi similare cu cele dinainte de boom-ul imobiliar.

„A inceput sa se diminueze distanta dintre cerere si oferta si asta a facut loc negocierilor”, spune Florin Nine de la Regatta, care mentioneaza, insa, ca in prezent nu se poate discuta de interes speculativ pentru terenuri.

Recent, compania de consultanta imobiliara Colliers a anuntat ca tranzactiile cu terenuri incheiate in primul semestru al anului s-au efectuat la preturi mai mici cu 20-30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, adica la un nivel similar cu cel din perioada 2005-2006.

Potrivit Colliers, investitiile in terenuri par inca destul de riscante, asa ca analistii companiei spun ca cererea va fi in continuare generata in principal de clientii finali si de catre dezvoltatorii care au deja securizate ancorele in proiecte.

Interes exista si din partea dezvoltatorilor sau investitorilor in cautare de terenuri cu destinatie rezidentiala pentru programul Prima Casa. In acest caz, interesul este pentru terenuri mici (1.500 pana la 10.000 mp), in vederea dezvoltarii unor proiecte de scara redusa (de obicei o singura cladire de apartamente).

Cei care cauta terenuri pentru a-si construi locuinte in regie proprie sunt de asemenea activi pe piata. Mai mult, pe acest segment a aparut chiar si un trend nou in acest an, vanzarile de terenuri in rate, existand chiar agentii imobiliare specializate pe acest tip de tranzactii.

Cele mai mari tranzactii cu terenuri anuntate in 2010

Compania Timpuri Noi a vandut terenul de 5,1 hectare din centrul Capitalei pentru 35 mil. euro catre fondul de invesstitii Interprime Properties, o divizie a companiei de real estate InterIkea, detinuta de familia Kamprad, care controleaza lantul de magazine Ikea.

Compania InterIkea a anuntat ca are in plan sa dezvolte un proiect imobiliar mixt pe terenul de la timpuri Timpuri Noi.

Electroputere Craiova a semnat deja un antecontract de vanzare cumparare pentru mai multe terenuri cu o suprafata totala de circa 118.000 mp din cadrul platformei industriale, cu firma K&S Electric Power Point. Potrivit comunicatului remis BVB de catre Electroputere, pretul minim de vanzare va fi de 20 mil. euro.

Compania K&S Electric Power Point, controlata de actionarii dezvoltatorului imobiliar BelRom (firma care dezvolta reteaua de parcuri de retail European Retail Park din Romania) vrea sa construiasa un centru comercial pe terenurile Electroputere Craiova, investitia totala fiind de circa 70 milioane de euro.

In sedinta din 7 octombrie, actionarii Electroputere au aprobat antecontractul de vanzare-cumparare incheiat intre societate si K&S Electric Power Point la data de 26 iulie 2010.

Auchan a cumparat spatiile in care va deschide hipermarket-urile din mall-ul Polus Center Constanta si Coresi Brasov cu aproximativ 30 mil. euro.

Magazinul de articole sportive Decathlon a cumparat 2,2 hectare de teren in cadrul parcului comercial Era Shopping Park din Iasi. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa probabil este de ordinul milioanelor de euro.

Medicover a cumparat de la dezvoltatorul imobiliar Global Finance un teren din Pipera cu cateva milioane de euro.

Astfel, in cazul a 4 dintre cele mai importante tranzactii de terenuri, vanzatorii au fost dezvoltatori imobiliari. De asemenea, pe piata exista un numar impresionant de terenuri scoase la vanzare de dezvoltatori, chiar daca in multe cazuri acestia nu fac publice astfel de decizii, pentru a nu le afecta imaginea.

Unul dintre putine cazuri facute publice este scoaterea la vanzare a unui teren de 6.000 mp in zona Lacul Morii de catre Europa Group. De asemenea, intrarea in insolventa a unor dezvoltatori a scos in piata terenurile din portofoliul acestora.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Reguli noi pentru retragerile de bani la bancomat în România. Se aplică din aprilie 2025
Reguli noi pentru retragerile de bani la bancomat în România. Se aplică din aprilie 2025
Romcim își extinde imperiul! Două noi unități de producție beton, achiziționate în județul Iași
Romcim își extinde imperiul! Două noi unități de producție beton, achiziționate în județul Iași
Paşte 2025. Câte zile se ţine post până la spovedanie
Paşte 2025. Câte zile se ţine post până la spovedanie
Alertă alimentară! Olandezii sunt avertizați să nu mănânce ouăle găinilor din curte pentru că sunt pline de chimicale
Alertă alimentară! Olandezii sunt avertizați să nu mănânce ouăle găinilor din curte pentru că ...
Horoscop 17 aprilie. Zodia lovită de furtună. Urmează tensiuni aprinse și pierderi bănești
Horoscop 17 aprilie. Zodia lovită de furtună. Urmează tensiuni aprinse și pierderi bănești
Amendă usturătoare pentru cei care folosesc această plantă pe post de decorațiune, de Paște. Riscă să plătească 50.000 de euro
Amendă usturătoare pentru cei care folosesc această plantă pe post de decorațiune, de Paște. Riscă ...
Românii, obligați să anunțe la primărie ce fac cu gunoiul. Regula intră în vigoare din aprilie!
Românii, obligați să anunțe la primărie ce fac cu gunoiul. Regula intră în vigoare din aprilie!
Energie verde pentru toți locatarii de bloc. Cum legislația poate schimba accesul la panouri fotovoltaice
Energie verde pentru toți locatarii de bloc. Cum legislația poate schimba accesul la panouri fotovoltaice
Leacul natural pentru artrită. Se găseşte în pieţe la doar 5 lei pe kilogram!
Leacul natural pentru artrită. Se găseşte în pieţe la doar 5 lei pe kilogram!
Un tânăr întors din străinătate şi-a făcut fermă și vinde ouăle de ţară la automat, cu 1 leu bucata
Un tânăr întors din străinătate şi-a făcut fermă și vinde ouăle de ţară la automat, cu 1 leu bucata
Ce meniu are Irinel Columbeanu la azil, de Paște 2025: „Va fi o mică petrecere pentru toți cei care locuiesc aici”
Ce meniu are Irinel Columbeanu la azil, de Paște 2025: „Va fi o mică petrecere pentru toți cei ...
CEC Bank provoacă un cutremur pe piața financiară: Intră într-o arie neexplorată și își lansează propria societate de asigurări
CEC Bank provoacă un cutremur pe piața financiară: Intră într-o arie neexplorată și își lansează ...
Preţuri duble în România pentru carnea de miel faţă de 2023. Cât costă în UE
Preţuri duble în România pentru carnea de miel faţă de 2023. Cât costă în UE
Șoaptele eternității în lemn: Minunea ascunsă din Budești Josani
Șoaptele eternității în lemn: Minunea ascunsă din Budești Josani
Statul vrea banii cetățenilor. Miliarde de lei luați de la români în prima jumătate a anului
Statul vrea banii cetățenilor. Miliarde de lei luați de la români în prima jumătate a anului
Bonusul promis de Simona Bucura Oprescu. Sprijin financiar direct pentru sute de mii de români
Bonusul promis de Simona Bucura Oprescu. Sprijin financiar direct pentru sute de mii de români
Banii cash, pe cale de dispariție? Noua lege care schimbă tot!
Banii cash, pe cale de dispariție? Noua lege care schimbă tot!
Samtaesong 8: Smartphone-ul nord-coreean care îmbină tehnologia cu cenzura de stat
Samtaesong 8: Smartphone-ul nord-coreean care îmbină tehnologia cu cenzura de stat