„Dupa 9 luni, investitorii incep sa-si cumpere bilete de avion pentru Otopeni, incep sa vina sa mai vada ce mai este prin Romania. De asemenea, a aparut in Romania o noua specie de investitori ‘ultraoportunisti’, care doresc sa obtina profituri de 30% din achizitia de active imobiliare”, a declarat vineri, la un seminar pe teme imobiliare, Cristian Ustinescu, seful departamentului investitii al companiei de servicii imobiliare DTZ Echinox.
El a aratat ca in contextul actual, este justificata atitudinea dezvoltatorilor presati de rambursarea creditelor privind refuzul vanzarii proiectelor.
„In aceste conditii, dezvoltatorii merg mai degraba la banca sa restructureze creditele si chiar spun bancilor sa ia ele proiectele respective, iar investitorii incep sa-si ajusteze un pic asteptarile”, a spus Ustinescu.
In opinia, sa in urmatoarea perioada vor fi incheiate probabil cateva tranzactii de mici dimensiuni, de ordinul a 3-5 milioane de euro, desi DTZ negociaza tranzactii cu portofolii de proiecte de retail, cu valori de 100 milioane de euro, care se vor materializa cel mai probabil anul viitor.
„Nu vom mai vedea tranzactii simple de genul ‘da-mi cheile, eu iti dau banii’. Vom vedea mai ales fuziuni. De asemenea, nu clanta poleita cu aur sau Calea Victoriei va aduce cel mai bun pret la vanzare”, a spus Ustinescu.
„Discutam acum tranzactii cu un parc de retail cu contracte de inchiriere pe 15 ani cu un randament de 8% si cu o cladire de birouri pe Calea Victoriei cu un randament de 8%. Investitorii nu se mai uita la ‘locatie, locatie, locatie’, ci vor sa vada ce venituri produce activul respectiv, pe ce perioada si ce garantii prezinta”, a aratat oficialul DTZ.
Si Troy Javher, seful departamentului Capital Markets al companiei Jones Lang LaSalle Romania, a aratat ca in ultimele doua-trei saptamani au aparut investitori care se uita la achizitia de proiecte in dezvoltare, in conditiile in care acestia cautau pana acum active distressed, fara probleme.
„Pe piata sunt in prezent doar investitori oportunisti, care cauta proiecte inchiriate integral, in locatii foarte bune si cu acces facil, la randamente de 12%, terenuri la preturile din 2002 si preturi mici si active distressed. Cred ca preturile ar mai trebui ajustate in Romania pentru a atrage si investitorii mari si nu doar pe cei speculativi”, a spus Javher.