Desi dau un semnal clar despre schimbarea directiei de evolutie a pietei, scaderile preturilor au fost moderate anul acesta, comparativ cu cresterile ametitoare din ultimii ani.
Astfel, pretul mediu de listare pentru un apartament vechi a fost in luna iunie de 119.902 euro, fiind aproape echivalent cu pretul mediu inregistrat in luna decembrie 2007, cand a atins valoarea de 119.547 euro. Fata de luna ianuarie a anului 2008, cand valoarea medie a unui apartament vechi a fost de 133.628 euro, in luna iunie pretul mediu a scazut cu aproximativ 11%.
[quote=Matei Malos, director MagazinulDeCase]Un stoc de locuinte urias in raport cu cererea solvabila va determina unii proprietari sa cedeze la un moment dat presiunii si sa reduca preturile pentru a intalni cererea solvabila[/quote]
Supra-oferta din piata rezidentiala a apartametelor vechi este alimentata si de costurile creditarii care si-au mentinut de asemenea tendinta de crestere. Desi poate parea singura modalitate de atenuare a unei scaderi accelerate a preturilor, scenariul unei relaxari financiare pentru achizitiile imobiliare este improbabil pe termen scurt in contextul actual, spun reprezentantii MagazinulDeCase.ro.
Al doilea trimestru al anului 2008 a adus in piata imobiliara din Bucuresti o amplificare a dezechilibrului dintre cerere si oferta. Numarul apartamentelor vechi scoase spre vanzare a crescut cu 51% fata de trimestrul al anului trecut, in contextul in care nu au aparut elemente care sa stimuleze cererea de locuinte.
Cererea a scazut fata de primul trimestru al anului 2008 cu 34%. Scaderea fata de primul trimestru este determinata de caracterul sezonier al pietei, cu punctele de maxim in lunile februarie-martie si septembrie-noiembrie, o scadere a interesului pentru piata imobiliara fiind corelata cu lunile de vara si perioadele principalelor sarbatori religioase.
„Mentinerea tendintei de crestere a numarului de oferte scoase spre vanzare si lipsa de noi elemente pentru stimularea cererii solvabile pot marca o prabusire a preturilor pe anumite segmente din rezidential in perioada de revenire a pietei din septembrie-octombrie”, a declarat Matei Malos, director general al MagazinuldeCase.ro.
Trimestrul al doilea al anului 2008 aduce in aceasi timp o intarire a pozitiei cumparatorilor pe piata imobiliara, prin aparitia posibilitatilor reale de selectie a unei locuinte si de negociere cu proprietarii.
Timpul de vanzare a unei locuinte a crescut cu pana la 20%
Timpul mediu de vanzare al unui imobil a crescut cu aproximativ 15-20% fata de primul trimestru al anului 2008, conform studiului intern realizat de MagazinulDeCase.ro.
Daca in primul trimestru timpul mediu pentru vanzarea unei garsoniere era de aproximativ 30 de zile, acum aceasta valoare a ajuns la aproximativ 35-36 de zile.
„Timpul mediu de vanzare pentru un apartament cu doua camere este in prezent de aproximativ 50-52 de zile, iar in cazul apartamentelor cu trei camere aceasta valoare depaseste 60 de zile”, a declarat Matei Malos.
Cresterea accelerata a timpului mediu de vanzare este elementul principal care indica o rupere brusca a unei bule speculative si sfarsitul unei perioade de cresteri nesustinute.
„Un stoc de locuinte urias in raport cu cererea solvabila care nu reuseste sa fie absorbit de piata va determina unii proprietari sa cedeze la un moment dat presiunii si sa reduca preturile pana la palierele unde vor putea intalni cererea solvabila”, a spus Matei Malos.
Analiza preturilor si volumului/numarului de oferte este realizata pe intreaga oferta imobiliara din Bucuresti, provenita direct de la proprietari si se bazeaza exclusiv pe preturile solicitate de proprietari.
Preturile anuntate nu reprezinta neaparat preturile finale, de tranzactionare. In realizarea acestei analize sunt utilizate ofertele aparute in primele doua trimestre ale fiecarui an (perioada ianuarie-martie si perioada aprilie-iunie).
Categoriile de imobile analizate au fost: garsonierele, apartamentele cu 2 camere si apartamentele cu 3 camere. Au fost excluse din analiza imobilele confort 3.
MagazinulDeCase.ro este primul serviciu online romanesc de promovare a ofertelor provenite direct de la proprietari, in baza unui pret fix, fara comision.
Lansat in octombrie 2006, MagazinulDeCase.ro a intermediat incheierea a 1.159 de tranzactii imobiliare, dintre care cea mai cunoscuta este vila cunoscutului om de afaceri Cristian Tantareanu, care a fost vanduta pentru 3,5 milioane de euro.
Totalul tranzactiilor efectuate prin MagazinulDeCase.ro se ridica la peste 198 mil. euro.