Din cele 9 proiecte, 4 centre comerciale au fost deschise in Bucuresti.
Din anul 2009 un numar cuprins intre 5 si 7 proiecte au fost amanate pentru anul 2010, ceea ce a determinat ca anul urmator, sa fie anuntate 15 proiecte, toate aflate in faza de constructie, totalizand peste 440.000 metri patrati.
Motivele pentru care aceste proiecte au fost amanate sunt diferite: lipsa surselor de finantare, lipsa cererii, performante sub asteptari in orasele secundare. In ciuda crizei economice, aproape toate proiectele anuntate au sanse de finalizare, mai putin in cazul in care cererea va scadea dramatic, iar dezvoltatorii vor prefera sa amane deschiderea proiectelor, au spus reprezentantii Jones Lang LaSalle.
Acestia considera ca este putin probabil ca dezvoltatorii cu terenuri deja achizitionate sa demareze constructia unor noi proiecte inainte de o revenire notabila si sustenabila a pietei, care sa garanteze viitorul acestor noi centre comerciale.
La sfarsitul anului 2009, stocul spatiilor comerciale din Romania ar putea atinge 1,3 milioane metri patrati (centre comerciale si galerii comerciale). Stocul orasului Bucuresti este estimat la 500.000 metri patrati.
Multi dezvoltatori au acceptat deja reduceri ale chiriilor cu 20-30%. Alti dezvoltatori i-au scutit de plata chiriei pe anumiti retaileri (chiriasi) cu probleme financiare pentru anumite perioade de timp, in vederea mentinerii unui grad ridicat de ocupare al centrelor comerciale.
Chiriile maxime pentru centrele comerciale din Bucuresti variaza intre 70-90 euro pe metru patrat pe luna, in timp ce chiriile stradale, pentru magazinele de pe cele mai importante artere comerciale atrag valori cuprinse intre 60-80 euro pe metru patrat pe luna.
Cativa retaileri importanti si cu prezenta mai indelungata pe piata si-au renegociat termenii de inchiriere, dar cele mai mari reduceri au fost oferite in orasele secundare, unde s-a obtinut chiar suspendarea platii chiriei pentru o anumita perioada de timp.