- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

King Sturge: Segmentul logistic ramane stabil. Rata de ocupare va creste usor

30 Mar, 13:43 • Redactia DailyBusiness
Constructiile la cerere de spatii industriale si logistice vor predomina in continuare in 2011 pe piata locala, din cauza restrictiilor de finantare si a noilor dezvoltari limitate la preinchirieri, in timp ce nivelul chiriilor va ramane in jur de 4,0-4,25 euro pe mp, iar rata de neocupare va scadea usor de la 15% la 14%, potrivit companiei de consultanta King Sturge.
King Sturge: Segmentul logistic ramane stabil. Rata de ocupare va creste usor

Evolutia ratei de neocupare este explicata de King Sturge prin faptul ca tranzactiile se realizeaza in continuare in scopul relocarilor, decat in cel al extinderii.

„Stocul de spatii logistice si industriale moderne in Bucuresti va atinge 1 milion de mp in 2011”, a declarat Irina Iliescu, senior industrial negotiator in cadrul firmei de consultanta, precizand ca „cererea pe piata va veni din partea catorva nume noi intrate pe piata, majoritatea provenind din domeniul automobilelor si electronicelor, impreuna cu furnizorii si operatorii lor logistici.”

De asemenea, reprezentantii King Sturge considera ca cererea se va manifesta din partea clientilor finali care sunt in cautare de terenuri industriale pe autostrada A1 si in proximitatea Bucurestiului, luand in considerare faptul ca pretul pentru terenurile de prim rang a scazut cu circa 40% comparativ cu 2009.

„Alt semn de revigorare a sectorului o reprezinta intrarea pe piata romaneasca a unor noi producatori si care au demarat constructia unitatilor proprii (care urmeaza a fi livrate in 2011): Lufkin Industries si Toro in Ploiesti, Plexus in Oradea, Valeo langa Timisoara, Rochling-Automotive in Oarja, Pitesti.”, a adaugat Irina Iliescu.

„Suntem de parere ca in anul 2011 orasele cele mai atractive pentru dezvoltari industriale vor fi Cluj, Timisoara, Ploiesti, Pitesti si Craiova, care in prezent sunt foarte cautate in sectoarele auto, electronice si al industriei de prelucrare a petrolului”, completeaza Irina Iliescu.

La nivelul european, cererea de investitii in sectorul industrial a crescut considerabil in 2010, astfel ca anul trecut s-a tranzactionat o valoare totala de 10.7 miliarde de euro, ceea ce inseamna o crestere de 55% fata de 2009, conform analizelor RCA (Real Capital Analytics), citate de King Sturge.

Interesul investitorilor a fost cel mai pronuntat in Marea Britanie, Franta si Germania, care au totalizat circa 65% din volumul total de tranzactii in 2010.

Cererea investitionala a fost concentrata pe active de prim rang, inchiriate pe termen lung si catre chiriasi stabili.

Reflectand cererea investitorilor, randamentele proprietatilor industriale de prim rang au cunoscut o compresie remarcabila, mai ales in principalele tari din Europa de Vest precum Marea Britanie, Franta si Germania.

In Europa Centrala yield-urile proprietatilor de prim rang au inregistrat scaderi mai ales in a doua jumatate a anului 2010. De exemplu, in randamentele spatiilor premium din Varsovia, Praga si Bratislava au scazut pe parcursul anului cu 25, 50 si respectiv cu 75 puncte de baza, ajungand la 8.25% la sfarsitul anului.

Pentru 2011, reprezentantii companiei de consultanta estimeaza carandamentul proprietatilor premium va ramane relativ stabil pe termen scurt in majoritatea pietelor din vestul Europei, insa anumite piete din Europa Centrala si de Est e posibil sa inregistreze scaderi ale randamentelor, avand in vedere apetitul puternic al investitorilor si perceptia de risc scazut in tarile din aceasta regiune.

Urmărește Daily Business pe Google News