Potrivit lui Lacatus, in T3, nivelul chiriilor spatiilor de birouri s-a mentinut la 17-19 euro/mp lunar pentru cladirile clasa A din zone centrale si 13-15 euro/mp pentru cele clasa B din zone bune, in timp ce in cladirile clasa B din zone secundare nivelul chiriei se situeaza intre 8 si 11 euro/mp lunar.
In primul semestru din acest an, chiriile au scazut cu 20-25%, in conditiile in care suprafata inchiriata a scazut cu circa 60% fata de S1 2008, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara.
„Cererea din partea companiilor ce intra pe piata este drastic redusa, iar dificultatile si constrangerile financiare ale dezvoltatorilor descurajeaza initierea proiectelor de mari dimensiuni. Acest lucru poate conduce la aparitia unei noi etape de dezvoltare pe piata birourilor in 2011-2012, cand in conditiile revigorarii cererii, este posibil ca oferta existenta sa fie limitata si insuficienta”, a aratat Lacatus.
Criza economica va afecta in continuare si segmentul spatiilor comerciale, retailerii avand dificultati financiare.
„In anul 2009 piata a fost caracterizata de reorganizari judiciare, inchideri de magazine, restrangerea activitatii si relocarea in scopul diminuarii costurilor”, a spus Viorel Lacatus.
„Totusi, au existat si extinderi ale lanturilor si achizitii strategice de retele comerciale. Magazinele de tip discount precum Plus sau Penny Market au cunoscut o evolutie pozitiva, intr-o piata cu sensibilitate foarte mare la preturi”, a adaugat reprezentantul BNP Paribas RE.
El consudera ca presiunea asupra chiriilor de pe acest segment va continua, in conditiile in care nivelul lor a scazut in primele 3 trimestre cu pana la 40%.
Scaderea cererii de inchirieri din partea companiilor a determinat companiile de consultanta sa se adapteze rapid la oportunitatile care au aparut pe piata, unde se manifesta o dorinta de relocare in birouri mai ieftine, si apar renegocieri „agresive” de chirii pe segmentul de retail.
Cel mai important factor care ar ajuta la revenirea pietei imobiliare in 2010 este cresterea disponibilitatii finantarii pentru dezvoltatori, investitori si clientii finali, survenita pe fundalul imbunatatirii unor aspecte ce tin de mediul economic intern, cum ar fi cursul de schim, nivelul fiscalitatii, echilibrul pietei muncii sau cresterea puterii de cumparare.
„Segmentul imobiliar cu cele mai mari sanse de revenire in 2010 este cel al spatiilor de birouri. Acest segment a fost mai putin afectat de criza si prezinta mai multe premise pentru cresterea cantitativa si calitativa ulterioara a pietei”, a conchis Lacatus.