DailyBusiness
: Cand credeti ca se vor egaliza cererea si oferta pe proiectele rezidentiale din interiorul Bucurestiului?
Victoria Linca: Cererea va fi satisfacuta cel mai probabil in 5-7 ani, cand proiectele care se afla acum in desfasurare vor fi finalizate.
DB: Care este publicul tinta vizat de dezvoltatori pe aceste proiecte?
VL: Proiectele din interiorul orasului, care nu sunt situate in zone selecte, sunt destinate persoanelor cu venituri peste medie care locuiesc in apropiere, sunt adesea persoane care lucreaza in multinationale, cu un salariu bun si care isi doresc anumite facilitati de calitate, cum ar fi un loc de parcare, finisaje mai bune, un serviciu administrativ si de securitate, cluburi sau chiar gradinite.
DB: Care sunt zonele de top in preferintele dezvoltatorilor?
VL: Zona de nord ramane principala, fiind relativ aproape de aeroport, dar si de centru. Cu toate acestea, este de asteptat ca in curand zona sa se inchida. Terenurile au preturi mari, de circa 3.000 euro pe metrul patrat, si nu mai sunt multe disponibile. Probabil ca in continuare se va merge tot catre nord, spre zona Baneasa.
DB: Ce alte zone au potential?
VL: Sudul si estul, pentru proiecte destinate clasei medii.
DB: De ce plusuri are nevoie un proiect rezidential nou pentru a se diferentia?
VL: Trebuie sa ai fie locatie, fie finisaje, fie facilitati. E greu sa le ai pe toate, dar cel putin una dintre ele trebuie sa fie la un nivel de calitate deosebit pentru a atrage clientii. In urma cu 7-8 ani se cumparau imobile de calitate indoielnica, acum preturile au crescut, dar si pretentiile.
DB: Ce anume ii atrage pe investitori in Romania?
VL: Proiectele rezidentiale sunt interesante pentru ca valoarea de plan este cu aproximativ 15-20% mai mica fata de pretul de lista, iar plata se poate face in transe, ceea ce permite investitorilor sa revanda proiectul inca inainte de finalizare.
DB: Cum se realizeaza exit-ul din afacere?
VL: Investitorii cumpara fie pentru a revinde, fie pentru a inchiria si a revinde ulterior, in functie de cat de lung doresc sa fie termenul de recuperare a banilor.
DB: De unde provin, in general, investitorii?
VL: Sunt si romani, si straini. In general, investitiile prin care se achizitioneaza imobile intregi sunt facute de straini.
DB: Care este rata de profit pe rezidential?
VL: Yield-ul (rata anuala a profitului – n.r.) a scazut la 8-9%, in conditiile in care acum doi ani era la 13-14%. Profiturile au fost afectate inclusiv de trecerea de la dolar la euro in tranzactiile imobiliare.
DB: Care sunt cele mai importante schimbari ale ultimilor ani in piata?
VL: In primul rand, preturile, care au crescut foarte mult. Daca in anul 2000 in zona Herestrau pretul pe metru patrat era de 200 de dolari, acum ajunge pentru un apartament asemanator, cu aceleasi dotari, undeva la 1.600 de euro. Locuintele in locatii foarte bune sunt foarte cautate si cel mai probabil o data cu inchiderea zonei preturile vor creste si mai mult.
DB: Potentialul turistic al unui oras afecteaza pretul locuintelor? .
VL: Bucurestiul are cele mai mici preturi din din Europa pe rezidential. O explicatie este faptul ca din punct de vedere turistic orasul nu sta foarte bine. Bucurestiul este un oras care practic nu are centru istoric in acest moment. In zona Lipscani locuiesc 10.000 de oameni, dintre care 5.000 nu au acte. Spre exemplu, un apartament de la periferia Parisului costa cat unul de lux din Bucuresti, iar asta se datoreaza in parte si potentialului turistic.
DB: Odata restaurat centrul istoric, cat de interesant va deveni pentru piata rezidentiala?
VL: Ne asteptam sa vedem proiecte din categoria hotelurilor, dar si ansambluri rezidentiale cu spatii comerciale la parter.
DB: Dupa ce Bucurestiul va deveni relativ inaccesibil, va exista o reorientare masiva a investitorilor catre alte orase?
VL: S-au anuntat deja proiecte in alte orase mari ale tarii, insa aceasta trecere va fi treptata. In nici un caz nu va exista o parasire brusca a Bucurestiului in favoarea altor orase.
DB: Cat de profitabila este intermedierea proiectelor imobiliare pentru o agentie?
VL: In general, comisioanele sunt de circa 3% din valoarea vanzarii, dar pot exista si discounturi, mai ales cand proiectul este mare.