In iunie 2007, chiria medie ceruta pentru o garsoniera avea valoarea de 322,8 euro. In anul 2008, chiria a atins in luna iunie valoarea de 391,54 euro, inregistrand astfel o crestere de aproximativ 21%.
[quote=Elena Usainchisa, eImobiliare]Sunt mai putini cumparatori, asa ca proprietarii s-au reorientat catre chirii, o piata pe care cererea este foarte mare[/quote]
Chiria medie ceruta pentru un apartament cu 2 camere era in iunie 2007 de 471,27 euro. In anul 2008, pe acelasi segment de imobile chiria medie a atins in luna iunie valoarea de 542,33 euro inregistrand o crestere de aproximativ 15%.
In ceea ce priveste apartamentele cu 3 camere, in iunie 2008 chiria medie ceruta a atins valoarea de 658,23 euro, inregistrand o crestere de aproximativ 12% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
Cele mai „ciudate” chirii cerute de proprietari in Bucuresti
(Sursa: AnunturiParticulari.ro)
* In zona Nicolae Grigorescu, chiriile cerute de unii proprietari pentru o garsoniera sunt aceleasi ca pentru un apartament cu 2 camere in aceeasi zona, adica 450 de euro pe luna.
* De asemenea, o garsoniera la Piata Romana sau Piata Victoriei se ridica la 400 euro pe luna, la fel ca in Dristor sau chiar Oltenitei.
* In Berceni, unii proprietari cer chirii de 400 euro pentru o garsoniera, in conditiile in care apartamentele cu 2 camere se inchiriaza tot cu circa 400 euro.
Piata se reorienteaza spre chirii
Cererea este in continuare mai mare decat oferta, insa, odata cu cresterea costurilor de creditare, o parte din potentialii cumparatori s-au reorientat partial pentru varianta de inchiriere.
De asemenea, oferta de locuinte de inchiriat este suplimentata cu locuintele care initial erau destinate vanzarii.
„Sunt mai putin cumparatori, asa ca proprietarii s-au reorientat catre chirii, o piata pe care cererea este foarte mare. Garsonierele se inchiriaza de pe o zi pe alta”, a spus Elena Usainchisa, broker de inchirieri in cadrul agentiei eImobiliare.
„Chiriile au crescut anul acesta cu circa 10%”, a adaugat Usainchisa.
Chiria pe metrul patrat, cu atat mai mare cu cat suprafata este mai mica
Chiria pe metrul patrat in cazul locuintelor vechi este este mai mare la garsoniere decat la apartamentele cu 2 si 3 camere, potrivit studiului MagazinulDeCase.ro.
In luna iunie a anului 2008, chiria pe metru patrat in cazul garsonierelor a atins o valoare de 11,18 euro/mp, iar in cazul apartamentelor cu doua camere o valoare de 9,86 euro/mp. Pe segmentul apartamentelor cu trei camere, in aceeasi perioada, chiria medie pe metru patrat ceruta de proprietari a atins valoarea de 8,22 euro/mp.
Aceasta caracteristica nu este valabila pe piata premium, unde pretul pe metru patrat nu inregistreaza diferente in functie de suprafata imobilelor.
Chiriile de pe piata apartamentelor vechi sunt subiective, ceea ce determina cateodata situatii paradoxale, in care chiriile unor garsoniere si apartamente de 2 camere din aceeasi zona sunt la acelasi nivel.
„In general, chiriile pentru garsoniere sunt mai mari pentru ca intretinerea este mica”, a explicat Elena Usainchisa.
Oferta de inchirieri a crescut cu 36% in S1
In ceea ce priveste oferta de apartamente vechi, in prima jumatate a anului 2008 au fost scoase spre inchiriere 9.951 apartamente, cu aproximativ 36% mai mult comparativ cu prima jumatate a anului 2007, cand numarul de apartamente vechi scoase spre inchiriere a atins valoarea de 7.312.
Piata low si medium este in continuare o piata a proprietarilor, cererea fiind mai mare decat oferta. Totusi, in ansamblurile rezidentiale noi exista o oferta mai mare decat cererea.
In prima jumatate a acestui an, numarul de apartamente scoase spre vanzare a fost de aproximativ 24.075, in timp ce numarul de apartamente scoase spre inchiriere a fost de 9.951.
Multi dintre proprietarii care scot locuintele spre vanzare si nu sunt presati de timp, scot in acelasi timp imobilul si spre inchiriere. O data cu inversarea raportului cerere-oferta pe partea de vanzari, tendinta de a scoate locuintele la inchiriere este in crestere.
Timpul mediu necesar pentru inchiriere prin sistemul MagazinulDeCase.ro pentru o garsoniera si un apartament cu doua camere este de aproximativ 15-20 de zile, in timp ce timpul mediu de inchiriere pentru un apartament cu trei camere este de 25-30 de zile. In cazul apartamentelor cu suprafete mai mari, timpul mediu de inchiriere depaseste 30 de zile.
„Desi apartamentele mici sunt inchiriate cel mai rapid, si apartamentele mai mari se inchiriaza destul de repede, insa clientii sunt in general companii care ofera locuinte de serviciu”, a spus Elena Usainchisa.
„Cele mai cautate apartamente pentru inchirieri sunt cele din apropierea metroului sau care sunt amplasate in apropiere de centrul orasului. Cartierele cu cele mai mici chirii si cea mai mica cerere sunt Rahova si Ferentari”, a spus reprezentanta eImobiliare.
Datele au fost calculate pe baza evolutiei volumului de oferta si chiriilor la nivelul garsonierelor, apartamentelor cu doua camere si apartamentelor cu trei camere.