Potrivit acestuia, in Romania nu exista in prezent o piata activa, intrucat in ultimii doi ani nu s-au realizat nici tranzactii importante si nici noi constructii.
„Nu avem o componenta de vanzari/cumparari de active. E o problema financiara. Bancile nu au hotarat inca sa dea drumul la tranzactiile imobiliare, care se fac alaturi de piata financiara pentru ca sunt volume foarte mari de bani”, a declarat Tudor.
Tudor spune ca desi piata imobiliara este o industrie foarte valoroasa care „invarte” multi bani, in domeniu lipseste increderea.
Omul de afaceri spune ca abia de anul acesta noile constructii s-au dezghetat, si au avut loc cateva tranzactii in zona spatiilor de birouri.
Potrivit lui Tudor, valoarea pietei proprietatilor comerciale este foarte greu de evaluat, tocmai din lipsa tranzactiilor la care evaluarea sa se raporteze.
Totusi, acesta se asteapta ca in urmatorii doi ani sa scada gradul de neocupare al cladirilor comerciale iar acest lucru sa antreneze o crestere a preturilor.
Liviu Tudor, considerat cel mai mare proprietar de cladiri de birouri din Romania, detine proiectele West Gate din Militari si Novo Park din Pipera.
Tudor spune ca, in prezent, proiectele sale au un grad de ocupare de 95%.
Pentru perioada urmatoare, omul de afaceri are in plan dezvoltarea sau finalizarea a cinci cladiri, printre care un bloc de garsoniere in West Gate Studios, si mai multe cladiri de birouri cu suprafete intre 15.000 si 16.000 mp in Novo Park si West Gate.
Investitia in cele cinci proiecte se ridica, potrivit lui Tudor, la 35 milioane euro.
Omul de afaceri nu a apelat la banci pentru finantarea proiectelor, insa a obtinut fonduri europene in proportie de 20% din valoarea lor.
Liviu Tudor a lansat joi la Bruxelles Patronatul Proprietarilor de cladiri din Romania (RABO), asociatie afiliata la European Property Federation.
Organizatia reuneste in prezent dezvoltatori si proiecte precum West Gate, Novo, Genesis, dezvoltatorul de malluri Iulius, Monolit Development, compania imobiliara a omului de afaceri Ion Tiriac precum si fondul de investitii Europolis, iar activele membrilor sunt evaluate la 5-10 miliarde de dolari.
Pana la sfarsitul acestui an, RABO isi propune sa atraga pe cei mai importanti 20 de investitori de pe piata proprietatilor comerciale (birouri, spatii comerciale, spatii logistice si spatii industriale), cu un portofoliu de 100 de miliarde de dolari.
Companiile membre RABO platesc la aderare o taxa de 1.000 de euro, si ulterior o cotizatie de 1.200 de euro pe an.