„Estimam ca pentru a ajunge la nivelul mediei europene, in Romania trebuie sa se livreze anual peste 100.000 de locuinte timp de 75 de ani”, a declarat pentru NewsIn Oana Trifu, managerul Impact.
„Anul trecut s-au livrat, la nivel national, circa 45.000 de unitati. Aceasta discrepanta este cauzata de lipsa proiectelor mari si de birocratia excesiva pe care o intampina dezvoltatorii, autorizatiile pentru constructii obtinandu-se foarte greu”, a mai spus Oana Trifu.
De asemenea, raportul companiei evidentiaza ca suprafata medie pe spatiu locativ in Romania este cu 44% sub media europeana. Astfel, in timp ce in tara noastra suprafata medie de spatiu locativ pe cap de locuitor este de 20 de metri patrati, in Ungaria este de 28, iar in Danemarca 52,4 metri patrati.
„In ce priveste spatiul de locuit, suntem mult sub media europeana, insa in ultimii ani se observa tendinta de crestere a spatiilor apartamentelor”, a adaugat Trifu.
Totodata, in Romania volumul creditelor ipotecare a atins in anul trecut 3,25 la suta din Produsul Intern Brut, nivel ce clasifica din nou tara noastra mult sub nivelul mediei europene din acest punct de vedere, acesta ridicandu-se in unele state membre UE la aproape 50% din PIB.
„La acest capitol tara noastra se afla in stare incipienta, fiind o piata noua pentru noi”, au explicat reprezentantii Impact.
In ciuda celor trei indicatori care ne plaseaza la coada listei in randul tarilor europene, studiul amintit arata ca tara noastra a inregistrat cea mai buna performanta din Europa a sectorului constructii, cu o crestere de 37% in 2007.
Compania Impact SA cu capital privat se afla pe piata din Romania din 1991, avand ca domeniu de activitate dezvoltarile imobiliare. Din 1996 compania se afla cotata la Bursa Romana de Valori Bucuresti (BVB).