„Pentru companiile care ofera aceste beneficii, rata de fluctuatie a angajatilor se poate reduce cu cel putin 50-60%”, estimeaza Eugen Gheorge, reprezentant al departamentului de marketing al Energi-Co Holding, companie din domeniul instalatiilor de incalzire, climatizare, sanitare si automatizare, care ofera acest beneficiu angajatilor cu functii de conducere.
Oficialii companiei au resimtit lipsa unor locuinte de serviciu atunci cand ar fi fost nevoie de angajati foarte buni sau pe pozitii importante in alte orase, dar acestia nu isi puteau schimba resedinta.
Cererea de locuinte de serviciu a inceput sa prinda contur din anul 2000, datorita nevoii de relocare a personalului companiilor multinationale care au inceput sa intre pe piata din Romania.
„Cererea pentru acest tip de locuinte a crescut in Bucuresti cu aproximativ 20%-25%, in intervalul 2000-2006, iar la nivelul tarii cu 8%-10%, insa ne asteptam ca in urmatorii doi, trei ani sa atinga valori cu pana la 15%-25% mai mari”, a declarat Radu Adrian Lucian, PR manager in cadrul agentiei imobiliare Eurohouse.
Companiile, dispuse sa achite chirii pana la 5.000 euro pentru angajati
Momentan, cererea pentru locuintele de serviciu este identificata mai mult la nivelul de inchiriere. Doar un segment mic de piata, aproximativ 5-10% dintre companii, este interesat de cumpararea de proprietati pentru proprii angajati, dar cu toate acestea cererea poate fi considerata in crestere, dupa cum spun reprezentantii agentiei imobiliare Esop.
Potrivit specialistilor in resurse umane, companiile din Romania ofera aceste beneficii si sub forma decontarii chiriilor.
„Exista si un numar de angajatori care se ocupa de problema locuintelor angajatilor, sub forma decontarii unei chirii rezonabile”, precizeaza Cristina Pasat, director general Professional Euxin, companie de HR aflata de 15 ani pe piata din Romania.
In acest stadiu in care inchirierile sunt puse in prim plan, se cauta in special vile cu suprafete cuprinse intre 250-400 mp, in locatii ca Aviatorilor, Kiseleff, Primaverii si Pipera-Iancu Nicolae, cu acord de inchiriere valabil pe o perioada de 1-2 ani.
In functie de persoana pentru care se rezerva o astfel de locuinta, angajatorii sunt dispusi sa plateasca o chirie care poate ajunge la 5.000 de euro, de exemplu, in cazul ambasadelor. Pentru a achizitiona o locuinta pe care compania sa o utilizeze pe termen lung pentru angajatii temporari, dar care se succed constant, firmele platesc de la 80.000 de euro pana in 500.000 euro.
Cine ofera locuinte de acest tip
Acest gen de investitii este realizat de companiile multinationale cu o cifra de afaceri de peste 350 de milioane de euro, cu peste 400 de angajati in Romania, conform oficialilor Eurometropola, companie specializata in furnizarea serviciilor de consultanta imobiliara.
In principal, companiile provin din domeniul financiar-bancar, din sectorul constructiilor, al comertului sau din partea ambasadelor, ori sunt specialisti in anumite domenii ale unor mari companii, au relevat reprezentantii Eurometropola.
Pentru acestia se rezerva locuintele din categoria medie si de lux, in cazul lor locuinta facand parte de obicei din pachetul de relocare pe care compania il ofera unui angajat la instalarea sa in alt oras, in interesul companiei.
Achizitionarea de locuinte de serviciu renteaza insa si pentru companiile mijlocii care recruteaza forta de munca din alte orase sau din mediul rural.
Pentru aceasta categorie este foarte relevant exemplul companiilor de constructie care, afectate de exodul sutelor de mii de romani plecati sa lucreze peste granite, apeleaza la serviciile muncitorilor din mediul rural. Pentru acestia, companiile inchiriaza locuinte in care cazeaza temporar mai multi lucratori.
Acum locuinte doar pentru top-manageri, in 4 ani si pentru ceilalti angajati
In general astfel de investitii se fac pentru persoanele din top management, cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani, expati sau persoane din conducerea companiilor romanesti care isi desfasoara temporar activitatea in alte zone ale tarii.
In urmatorii 2-4 ani vor aparea insa proiecte care se vor adresa unor categorii de angajati care nu fac parte numai din managementul firmei.
„Acest fenomen va fi o consecinta directa a politicii de fidelizare si aici ne referim in special la acele companii care isi vor dezvolta centre de business sau productie regionale, cum este cazul Nokia sau Ford”, explica cei de la Eurohouse.
In comparatie cu tarile care au traditie in ceea ce priveste locuintele de serviciu, Romania se afla la inceput de drum, insa nu vom putea vorbi de maturizarea acestui segment al pietei imobiliare decat peste 5-7 ani.
Companiile de HR adauga ca pana de curand chiar angajatul respingea oarecum aceasta idee, disponibilitatea romanilor pentru schimbarea resedintei fiind redusa.
„Acum insa interesul pentru dezvoltarea unei cariere este tot mai ridicat, iar locuinta de serviciu devine un factor puternic motivator mai ales pentru cei care vin din provincie, fiind din ce in ce mai dificila identificarea unei locuinte la standardele dorite si la un pret acceptabil”, a spus Larisa Condriuc, consultant in cadrul agentiei de recrutare si plasare de personal Manpower.
Exista si companii imobiliare care incep sa raspunda la aceasta cerere.
Astfel, compania de consultanta imobiliara Odiseea Real Estate a anuntat luna aceasta ca intentioneaza sa dezvolte cinci proiecte rezidentiale in Bucuresti, in valoare totala de cel putin 10 mil. euro, toate cu destinatia locuinte de serviciu.