- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Luna mai, record pe piata imobiliara din Bucuresti. Preturile apartamentelor, la minimul ultimilor 5 ani

31 May, 12:35 • karina.popescu
Luna mai 2012 poate fi considerata o luna a recordurilor pe piata imobiliara rezidentiala din Bucuresti. Pe segmentul imobiliar vechi, s-a inregistrat cel mai mare numar de oferte scoase pe piata, din mai 2007, pana in prezent.
Luna mai, record pe piata imobiliara din Bucuresti. Preturile apartamentelor, la minimul ultimilor 5 ani

Numarul mare de apartamente oferite spre vanzare a pus sub presiune si preturile medii solicitate de proprietari, inregistrandu-se usoare scaderi la toate tipurile de unitati, conform raportului Anunturiparticulari.ro.

In cazul garsonierelor si apartamentelor de doua camere, se poate vorbi chiar despre un minim istoric atins in aceasta luna, pe fondul exploziei ofertei, dar si a unor scaderi usoare, dar constante, de la inceputul anului si pana acum.

Cum au evoluat preturile

In luna mai, proprietarii de garsoniere au solicitat un pret mediu de 35.586 euro/unitate, nivelul minim al ultimilor 5 ani.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, s-a inregistrat o scadere de 4%, de la aproape 37.000 euro, cat erau cotate aceste unitati in mai 2011. Pretul mediu pentru o garsoniera a scazut si comparativ cu luna anterioara a acestui an cu 1%, de la 36.100 euro.

Trendul se mentine si in cazul apartamentelor de doua camere, si aici inregistrandu-se cel mai scazut nivel al preturilor din 2007 si pana acum. Pretul mediu pentru acest tip de unitati a ajuns in mai la putin peste 55.000 euro, in scadere cu 6% fata de intervalul similar al anului trecut.

Apartamentele de doua camere sunt mai ieftine cu peste 2% si comparativ cu aprilie 2012, cand pentru o astfel de unitate proprietarii solicitau un pret mediu de aproximativ 56.700 euro.

O variatie de -6% fata de luna mai a anului trecut se inregistreaza si in cazul apartamentelor de trei camere, de la 82.500 euro, la 77.900 euro in prezent.

Valoarea actuala solicitata de proprietari nu este minima ultimilor 5 ani, dar se inscrie intr-un top 3 al celor mai mici preturi medii solicitate, dupa lunile decembrie, respectiv august 2011. In comparatie cu luna trecuta a acestui an, se observa o scadere de 2%, echivalentul a 1.500 euro.

Unitatile de patru camere sunt singurele care au inregistrat cresteri ale pretului mediu solicitat de proprietari fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea fiind insa sensibila, de doar 1%.

Se mentine insa tendinta de scadere chiar si de la luna la luna, variatia de pret fata de aprilie 2012 fiind de peste 4%, de la 104.600 euro, trecand in luna mai sub pragul de 100.000, mai exact 99.841 euro.

Record in numarul de oferte

Raportul Anunturiparticulari.ro a inregistrat in luna mai un record al numarului de oferte de apartamente scoase la vanzare. Astfel, 2.828 de unitati au aparut pe piata in luna ce se incheie, cu 15% mai multe decat in mai 2011, cand pe piata numaram doar 2.460 de oferte noi.

1.120 de unitati de doua camere au fost scoase la vanzare de proprietari in luna mai 2012, ocupand primul loc in topul numarului de oferte. Comparativ cu oferta lunii anterioare, se inregistreaza un stoc mai mare cu aproape 300 de apartamente, variatia la nivel procentual fiind de +33%.

Cresteri considerabile s-au inregistrat si in cazul apartamentelor de trei camere, oferta pentru luna mai 2012 egaland chiar oferta inregistrata luna trecuta la apartamentele de doua camere – 841 de unitati. In plus, fata de luna anterioara, oferta pe acest segment a crescut cu aproape 20%, de la 705 unitati scoase la vanzare in aprilie 2012.

O oferta peste media acestui an se constata si la garsoniere, 583 de unitati fiind oferite spre vanzare in mai. Astfel, s-a inregistrat o crestere de 34% comparativ cu aprilie 2012.

Totusi, in cazul garsonierelor, recordul ca numar de oferte aparute in aceasta perioada s-a inregistrat in mai 2007, inainte de debutul crizei imobiliare.

Chiar si pe un segment de piata mai restrans, cum este cel al unitatilor de patru camere, se inregistreaza cresteri in ceea ce priveste numarul de oferte. 284 de apartamente au fost scoase la vanzare de proprietari in mai, cu peste 24% mai multe fata de inceputul luna aprilie, cand pe piata se inregistrau 229 de oferte noi.

De altfel, oferta de apartamente de 4 camere intrata pe piata in luna mai se inscrie intr-un top 5 al celor mai multe oferte pe acest segment din 2007 pana in prezent.

Preturile ar putea creste?

Daca primele patru luni ale acestui an au fost caracterizate de o stabilizare a pietei imobiliare, luna ce se incheie a venit cu un numar-record de oferte nou intrate pe piata. Acest lucru a influentat automat si preturile medii solicitate de proprietari, exercitand o presiune mai mare asupra lor si, automat, o scadere usoara.

In conditiile in care ne aflam intr-un punct de minim pe segmentul rezidential, se pot lua in calcul doua situatii posibile in perioada imediat urmatoare, potrivit reprezentantilor Anunturiparticulari.ro:

In cazul in care oferta imobiliara lunara se mentine in parametri medii, preturile solicitate se vor stabiliza. Daca insa piata va fi ”invadata” de un numar mare de unitati, asa cum s-a intamplat in luna mai, exista sansa ca preturile sa cunoasca noi ajustari.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...