Investitori si dezvoltatori importanti precum European Future Group si Immoeast au achizitionat terenuri in zona de sud si est, aici urmand sa fie construite proiecte industriale noi.
Totusi, zona cea mai atractiva pentru dezvoltarea de spatii industriale o va constitui si in anul 2008 vestul Capitalei.
Stocul de spatii industriale totaliza in semestrul al doilea al anului 2007 circa 540.000 metri patrati, reprezentand o crestere de circa 74% fata de aceeasi perioada a anului 2006
Proiectele industriale propuse pentru livrare, in 2008, sunt ProLogis Park Phase II, dezvoltat de compania ProLogis in zona de vest, cu o suprafata totala de 56.000 de metri patrati si Equest Logistic Centre din aceeasi zona avand 15.600 metri patrati, proiect dezvoltat de Equest.
Alte doua proiectete sunt Mercury Logistic Park al companiei Helios Properties tot in zona de vest a Capitalei pe o suprafata de 10.000 de metri patrati si Bucharest West dezvoltat de Portland pe o suprafata de 30.000 de metri patrati.
Cererea pentru spatii industriale s-a mentinut la un nivel ridicat, in special pentru spatii logistice, ceea ce a dus la un grad de ocupare ridicat.
Majoritatea tranzactiilor incheiate au fost contracte de pre-inchiriere, dezvoltatorii incepand constructia numai dupa incheierea unor astfel de contracte. Ca urmare, chiriasii aflati in cautarea unor spatii mici pentru perioade de timp scurte sau medii se afla intr-o situatie dificila.
Datorita acestei cererii mari, cativa dezvoltatori au adoptat o strategie „de nisa”, oferind spatii de dimensiuni mici si medii companiilor aflate in cautarea de suprafete de depozitare intre 500-1.500 metri patrati, pe perioade de timp scurte si medii.
De obicei contractele de inchiriere se incheie pentru perioade de 3-5 ani, exceptie facand operatorii de logistica si detinatorii de spatii comerciale de mari dimensiuni, care inchiriaza spatii industriale pentru perioade mai mari de 5 ani.
Majoritatea tranzactiilor mari cu suprafete de peste 5.000 metri patrati au fost incheiate in zona de vest a orasului, ca urmare a ofertei limitate din celelalte zone si a preferintei clare a chiriasilor pentru partea de vest/nord-vest (acces usor pentru autovehicule, apropierea de cele mai importante zone comerciale, spatii industriale de mari dimensiuni, dotate cu toate facilitatile pentru logistica).
Cea mai mare cerere a fost inregistrata pentru proiectele industriale situate de-a lungul autostrazii A1 (Cefin Logistics Park, ProLogis), au precizat consultantii Atisreal.
Chiria medie pentru spatiile industriale noi se situeaza in prezent intre 4-5 euro pe metrul patrat pentru zona de vest a orasului si ajunge pana la 5,5 euro pe metrul patrat in zona de nord. In celelalte zone chiriile fluctueaza intre 3,5-4 euro pe metrul patrat.
Clientii care inchiriaza suprafete mari (peste 10.000 metri patrati) in zona de vest beneficiaza de avantaje, chiria pentru acestia variind in jurul limitei minime a intervalului 4-4,5 euro pe metrul patrat.
Costurile de intretinere variaza in general intre 0,5-0,7 euro pe metrul patrat, situandu-se pe un trend ascendent datorita cresterii costului utilitatilor si a taxelor legate de proprietate.
In anul 2008 pe piata spatiilor industriale se estimeaza cresterea numarului de proiecte speculative in cele mai cautate zone din judetul Ilfov.
Cererea va ramane concentrata in zona de vest, datorita calitatii slabe a infrastructurii si lipsei de proiecte de calitate in celelalte zone ale orasului.
De asemenea, se estimeaza cresterea cererii de spatii de birouri situate in cadrul proiectelor industriale, existand tendinta clara a chiriasilor de integrare in cadrul propietatii atat a operatiilor logistice, cat si a celor administrative.