Modelul de afaceri, aparut in Romania de cativa ani, presupune un contract intre compania de constructii si asociatia de locatari, prin care locatarii in schimbul unor servicii, cum ar fi vopsirea blocului sau termoizolarea acestuia, cedeaza companiei acoperisul blocului, pe care respectiva companie il mansardeaza si vinde locuintele nou construite.
„Am inceput aceasta afacere in 2001 in Sibiu, iar primul bloc mansardat a fost cel in care locuiesc”, a spus Nicolae Gheorghe, proprietarul companiei Eurossib, firma care mansardeaza circa 30-40 de blocuri pe an.
„Suntem o firma modesta, in 2007 am avut o cifra de afaceri de peste 1 mil. lei, din care circa 60% au fost mansardarile”, a adaugat Gheorghe, care detine 50% si dintr-o alta firma cu acelasi obiect de activitate, EuroMansarda. Celalalt actionar al acestei firme este Marian Nita.
„In general marjele de profit sunt de 10-15%, sunt si cazuri in care sunt mai mari, dar sunt si cazuri in care nu facem deloc profit”, a declarat Nicolae Gheorghe.
In prezent circa 70-80% din blocurile de 4 etaje din Sibiu au fost mansardate, de noi sau de alte firme, asa ca piata s-a inchis in acest oras si ne-am extins catre Bucuresti, unde activam prin EuroMansarda si catre Pitesti, prin Eurossib. Acelasi lucru l-au facut si celalalte firme, a adaugat Gheorghe.
In Bucuresti, EuroMansarda aproape a finalizat mansardarea unui bloc cu 4 etaje din sudul Capitalei, cu mai multe scari.
„Din cele 16 apartamente construite aici, 10 au fost deja vandute. Noi livram locuintele fara finisaje”, a spus Marian Nita, actionar al EuroMansarda, adaugand ca pretul pe metru patrat este de 1.000 euro, cu TVA inclus.
Pe langa acest bloc, compania mai asteapta autorizatiile pentru inca doua mansardari in Bucuresti.
Mansardarea unui bloc dureaza circa 3 luni, in conditiile in care nu intervin probleme cu forta de munca, materialele folosite fiind cele traditionale si nu structurile metalice.
Investitia pentru mansardarea unei scari de bloc este de ordinul sutelor de mii de euro.
„Nu stiu cat de usor este pentru firme noi sa convinga asociatiile de proprietari, pentru ca este foarte important portofoliul si experienta”, a spus Nicolae Gheorghe.
Mansardarea este tentanta si pentru dezvoltatorii imobiliari, ca urmare a preturilor mari ale terenurilor.
„Suntem in discutii cu doua asociatii de locatari pentru a le mansarda blocurile in schimbul termoizolarii acestora. Este o afacere tentanta in conditiile unor preturi foarte mari la terenuri”, a spus George Doholici, directorul general al firmei Jules Verne Imobiliare, dezvoltatorul unui bloc in zona pietei Alba Iulia din Bucuresti.
In acelasi timp si actionarul Eurossib a fost tentat sa dezvolte proiecte rezidentiale „de la zero”.
„Am cumparat mai multe terenuri si doream sa demaram anul acesta un proiect de vile, insa am vazut care sunt problemele de pe piata si am renuntat, iar in prezent nu avem planuri in acest sens. Dorim insa sa intram pe piata de constructii de infrastructura, care cred ca va fi in crestere in urmatoarea perioada”, a declarat Nicolae Gheorghe.
Printre companiile care mai mansardeaza blocuri se numara Autoeuserv din Ramnicu Valcea sau Marexim ProdCom din Cluj Napoca.