Aglomeratia de pe Smardan este chiar sursa de idei creative pentru promovarea barurilor de pe alte strazi din centrul vechi. Seara, cand cafenele de pe strada Smardan sunt supra-aglomerate, un tanar impartea pliante prin care se anunta aparitia unui alt local in centrul vechi, pe Gabroveni. „Daca nu gasiti loc pe Smardan, s-a deschis un nou local in apropiere”, aborda tanarul trecatorii.
[gallery:46]
Pana se lasa seara, angajatii si proprietarii barurilor isi pregatesc spatiul pentru a primi clientii, isi amenajeaza noile localuri si mai servesc cate un client razlet. Cand este liniste, „hibridizarea” zonei devine vizibila. Unele dintre cladire interbelice inca mai pastreaza numele magazinelor comuniste sau chiar pre-comuniste, iar alaturi de ele stau zeci de cafenele, restaurante, cluburi sau pub-uri la parterul unor cladiri ingrijite si renovate, cel putin la suprafata, dar care intra in contrast cu cladiri istorice lasate in paragina ale caror ziduri au fost marcate de semnaturile grafitistilor „entry-level”.
Centrul vechi a devenit „raiul” cafenelelor, doar in ultimele luni in zona deschizandu-se in jur de 10 localuri noi. Totusi, nici aici succesul nu este imediat pentru toata lumea.
Pe strazile parasite de trecatori, unde domnesc gropile, cuvantul de ordine al proprietarilor de business-uri din zona este „rabdare”. Uneori cu tente de frustrare.
„Pe Smardan se calca oamenii in picioare, iar noi venim cu bani de acasa pentru a ne acoperi cheltuielile. Acum am amenajat peste gropile de pe strada un spatiu pe care putem pune o terasa, astfel incat sa mai atragem din fluxul de pe Smardan, oameni care nu mai gasesc mese”, spune Radu, patronul unui local deschis in toamna trecuta pe una dintre strazile care fac legatura dintre Lipscani si Gabroveni.
Si Madalin Sarbu, unul dintre proprietarii barului Fat Cat, deschis saptamana trecuta pe Gabroveni, spune ca este un mare dezavantaj faptul ca strada nu este inca reabilitata.
Insa nu numai gropile creeaza probleme. Spre exemplu, proprietarii localului Trafic Punkt, de pe strada Selari (care nu este in reabilitare), inca nu isi acopera cheltuielile pentru barul deschis anul acesta.
„Este greu, trebuie sa vii cu ceva nou, altfel decat la ceilalti. Ori atmosfera, ori muzica”, spun reprezentantii Trafic Punkt, care isi pun sperantele in venirea verii.
Chiar daca business-ul noilor baruri nu este fenomenal pentru moment, proprietarii sunt increzatori in potentialul zonei si isi asuma pierderile in speranta unor vremuri mai bune. Mai ales ca autoritatile fac promisiuni noi.
„Autoritatile au spus ca vor reincepe lucrarile de reabilitare intr-o saptamana. Asteptam. Momentan am cumparat lemn si am amenajat niste cai de acces pe strada, pentru ca Sedesa (compania care s-a ocupat anterior de reabilitarea strazilor din centrul istoric-n.r.) a lasat doar o groapa”, spune proprietarul unui local deschis in toamna pe una dintre strazile care fac legatura intre Gabroveni si Lipscani, care a adaugat ca spera ca pana atunci sa mai atraga din clientii care nu mai gasesc locuri pe Smardan.
„Singurii care castiga sunt proprietarii de spatii comerciale. Pentru moment, noi trebuie sa mai asteptam”, adauga el.
Vlad Cernahoschi, managerul Arcade Cafe, una dintre primele cafenele deschise pe Smardan, considera ca deschiderea unei cafenele in centrul istoric este un business bun, si ii sfatuieste pe cei care n-au prins un loc pe strazile favorizate sa aiba rabdare.
„Proprietarii de cafenele din zonele inca nereabilitate trebuie sa aiba rabdare. Si noi am avut rabdare 5 ani”, spune proprietarul Arcade, care isi aminteste ca in perioada cand se lucra pe Smardan, business-ul localului sau s-a injumatatit.
Acum, insa, chiar daca este criza, afacerile Arcade merg bine. Drept dovada, proprietarul barului pregateste o noua investitie: 200.000 euro in amenajarea unei terase, care sa functioneze si iarna, tot pe Smardan. Terenul pe care va fi amplasata terasa cu o capacitate de 400 de persoane a fost cumparat de proprietarul Arcade in toamna lui 2009.
„Cam jumatate din clienti sunt straini, afacerile au mers ca anul trecut, chiar putin mai bine”, spune Cernahoschi.
Aceasta nu este singura investitie care demareaza in zona. Pe strada Selari, Apolodor construieste un imobil mixt cu spatii comerciale si birouri, al carui beneficiar este o persoana fizica, Neagu Alexandru.
Noua cladire va adauga inca un strat pe istoria unei zone a carei memorie pastreaza marturiile unei epoci de vacarm, forfota si veselie.