„Actualmente, detinem in proprietate 60.000 de metri patrati, iar pana la finele acestui an vizam achizitia a inca 40.000 de metri patrati. Pe masura ce terenurile sunt amejate, acestea devin productive”, a afirmat Grafu.
„In perspectiva anului 2012, acest parc ar trebui sa fie operativ la capacitate maxima, gazduind viitoare incubatoare de afaceri si de productie, atat ale Menatwork, cat si ale noilor investitori”, a mai spus sefa grupului.
Grupul Menatwork, detinut de un grup de oameni de afaceri italieni, cuprinde 22 de firme, cu activitati in diferite sectoare din industria de constructii, respectiv productie (profile si structuri metalice, vopsele, pardoseli suprainaltate, plafoane metalice, corpuri de iluminat, fire si plase de sarma), distributie si comert (materiale pentru constructii, echipamente termice si sisteme de iluminat, ceramice, sanitare, adezivi, parchet), asistenta tehnica specializata si lucrari de montaj si amenajari de interior.
Nucleul grupului, in care sunt concentrate 19 societati, este in Romania. Sediul central administrativ si baza de productie Menatwork sunt localizate in Popesti-Leordeni, pe o suprafata de 120.000 de metri patrati. Menatwork este prezent si in Italia, Republica Moldova si Ungaria, cu cate o firma cu activitati comerciale.
Menatwork Est Prefabricate, cea mai importanta companie din grup, inregistreaza o pondere de peste 50% din totalul cifrei de afaceri.
Grafu a declarat ca in prima parte a acestui an randamentul afacerilor s-a diminuat cu circa 20%, ritm care s-ar putea mentine pana la sfarsitul lui 2009, in contextul economic si financiar actual.
Anul trecut, afacerile Menatwork au totalizat 100 milioane euro. In 2010, grupul vizeaza stagnarea la nivelul din acest an, intr-un scenariu negativ, sau, in varianta optimista, revenirea la nivelul din 2008.
„Daca situatia actuala nu se va imbunatati, varianta pesimista pe care o estimam pentru 2010 este mentinerea functionala la nivelul anului 2009. In varianta optimista, pentru 2010, speram revenirea la nivelul atins in 2008. Cu toate neajunsurile provocate de criza financiara globala, de pe urma acestei perioade dificile, putem extrage si cateva ‘tuse’ pozitive, in ceea ce priveste intarirea cooperarilor, maximizarea atentiei si sudarea echipei”, a afirmat Grafu.
Potrivit sursei citate, grupul va incerca sa optimizeze costurile, sa diversifice produsele si sa se orienteze catre noi segmente, cum ar fi agricultura si viticultura, domenii in care fondurile europene pot oferi un sprijin consistent.
Totodata, Menatwork intentioneaza sa majoreze exporturile, de la 6% in 2009 la peste 10% in 2010, nivel similar cu cel atins in 2008.
Reprezentantul grupului a afirmat ca, pe langa dificultatile generate de criza economica, Menatwork se confrunta si cu probleme cauzate de instabilitatea mediului politic, care produc „o bulversare a pietei”.
„Sunt legi date pe jumatate sau legi incorect aplicate”, a spus Monica Grafu. Ea a oferit ca exemplu sistemul de gips-carton, pentru care nu sunt luate masuri in privinta nerespectarii reglementarilor tehnice existente si impuse acestui domeniu.
Grafu estimeaza ca declinul pietei constructiilor ar putea continua si anul viitor. „Consideram ca in zona constructiilor va mai trece ceva timp pana la ‘gradul de efervescenta’ inregistrat in cursul anului 2008”, a mentionat directorul general al Menatwork.
Grupul activeaza de 15 ani in Romania, perioada in care a realizat investitii de peste 30 milioane de euro, aproape 75% din fonduri fiind alocate infrastructurii si utilajelor de productie. Grupul Menatwork are in prezent 450 de angajati.