Cladirea de birouri a fost in ultimii ani o investitie extrem de buna in Bucuresti, avand in vedere ca pana au inceput sa se simte efectele crizei pe piata bucuresteana nu prea se gaseau spatii finalizate si libere. Desi acest segment nu a ajuns niciodata la nivelul speculativ din rezidentiale, si aici micii investitori si-au incercat norocul. Au construit cladiri mici, de maxim cateva mii de metri patrati, dar majoritatea in zone cu acces bun.
Acum, multe din aceste mici cladiri sunt scoase la vanzare. Unele au preturi mici, format din costul de constructie si un profit foarte mic, altele au insa preturi care amintesc de perioada de boom, calculele realizandu-se la yield-uri (randamente anuale – n.r.) de 7,5%. Randament foarte bun pentru 2007, in ultima perioada cumparatorii cautand yield-uri de peste 10%.
„Cei care se hotarasc sa vanda in acesta perioada sunt cei care au nevoie de lichiditati pentru achitarea unor datorii scadente sau pentru finantarea altor afaceri care sunt inca profitabile”, spune Adrian Dumitru, directorul departamentului exclusivitati al agentiei imobiliare Neocasa, care a mentionat ca interesul cumparatorilor pentru astfel de proprietati este mai ridicat in acest an, fata de 2009.
De aceeasi parere sunt si reprezentantii Coldwell Banker.
„Nevoia de cash ii determina pe foarte multi sa doreasca sa vanda. Unii au chiriasi si atunci vand ceva mai scump, altii au cladiri goale si le vand la pret de constructie si ceva, foarte putin, in plus”, spune Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker, agentie care are cateva zeci de astfel de proprietati la vanzare.
„Incercam sa le inchiriem, pentru ca vanzarile sunt aproape inexistente”, mai spune Ilie, a carui agentie a intermediat in 2009 vanzarea a doua cladiri mici de birouri, dar care, spune el, aveau niste preturi extrem de bune.
Chiar si aceste cladiri insa au stat pe piata pana sa isi gaseasca cumparator pana la 9 luni. In general, timpul petrecut in piata poate sa fie si mai mare.
Cladiri de birouri mici erau scoase la vanzare si in perioada de boom, asa ca numarul relativ mare al proprietatilor aflate acum in piata se datoreaza mai degraba lipsei vanzarilor din ultimii 2 ani.
Pe site-ul Neocasa, spre exemplu, sunt scoase la vanzare circa 10 cladiri noi de birouri de mici dimensiuni din Bucuresti, insa acestora li se adauga si vile interbelice sau vile noi sau renovate construite in acest sens.
Majoritatea cladirilor mici disponibile spre vanzare sunt goale, acesta fiind unul dintre motivele determinante pentru care proprietarii se hotarasc sa le vinda. Alte motive pentru care proprietarii se decid sa le vanda ar fi presiunea institutiilor bancare care au finantat cladirea, costurile foarte mari ale cladirii care trebuie acoperite lunar de catre proprietar, spune Simona Manea, directorul departamentului de birouri al Real Time.
Cat despre preturi, acestea sunt extreme de diversificate, spre exemplu pe site-urile de profil o cladire de birouri cu 3.700 mp inchiriabili in zona Floreasca construita in 2008 are un pret de vanzare de 11,5 mil. euro plus TVA, iar in anunt se mentioneaza si randamentul: 7,5%.
Pretul este destul de piperat daca luam in considerare ca in 2009 s-a tranzactionat o cladire cu o suprafata usor mai mare, pozitionata central, la jumatate din aceasta suma, potrivit datelor preluate de la agentiile imobiliare de catre DailyBusiness.ro.
In schimb, pentru o vila de doar 320 mp amplasata la Piata Alba Iulia, un proprietar cere o suma exorbitanta: 1 milion de euro.
De asemenea, un imobil cu 2 etaje in zona de nord este scos la vanzare pentru 800.000 euro, in acest caz zona (ocolita de cand a inceput criza, din cauza accesului dificil) scazand putin pretul.
Totusi, proprietarii nu sunt cu totul rupti de realitate, asa ca cele mai multe oferte sunt cu alternative: vanzare sau inchiriere. Spre exemplu, o cladire de birouri clasa B dintr-o zona centrala este scoasa la vanzare la 2.000 euro pe mp si la inchiriere cu 11 euro pe mp. Ofertele proprietarilor continua insa, de la cladiri de 500-600 mp in zone semicentrale care costa cateva sute de mii de euro, la vile interbelice renovate de 4-5 mil. euro. Cat despre cumparatori, momentan acestia nu se inghesuie nici macar in cazul preturilor mai mici.