Unii agenti imobiliari se asteapta ca din 2011 preturile apartamentelor vechi sa inceapa din nou sa scada, pe masura ce piata va simti cu adevarat concurenta bancilor care vand apartamente executate silit, dar si efectele masurilor de austeritate.
Piata bucuresteana a mers in acest an mai bine decat in 2009 in ceea ce priveste tranzactiile, chiar daca dupa anuntarea masurilor de austeritate a fost blocata pentru o perioada.
„Din august am inceput sa vindem chiar foarte bine, in special in cartiere ca Dristor sau Titan”, spun oficialii Century 21, retea care mai are doar 4 agentii pe piata din Capitala, restul fiind inchise inca de anul trecut, ca urmare a crizei financiare.
Pentru 2011, reprezentantii companiei se asteapta ca preturile apartamentelor, care in acest an au ramas stabile, sa inceapa din nou sa scada. Acestia estimeaza ca apartamentele vechi se vor ieftini in 2011 cu 25% fata de nivelul din acest an, ca urmare a concurentei mai mari care va veni din zona executarilor silite, dar si a efectelor masurilor de austeritate.
O prabusire a preturilor in 2011 este un scenariu realist, insa doar cu conditia ca bancile sa arunce in piata toate proprietatile preluate de la debitorii care nu au mai reusit sa achite ratele, spune Valentin Ilie, directorul executiv al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker. „Daca aceste proprietati vor fi aruncate deodata in piata, atunci preturile vor scadea substantial”, a declarat Ilie.
Totusi, cei care stau cu mana pe „robinetul” cu proprietati (in general bancile – n.r.) ar putea sa isi vada interesul si sa scoata la vanzare aceste imobile in mod treptat. In acest caz, potrivit lui Ilie, scaderile de pret care ar putea surveni anul viitor nu vor fi majore.
„Daca nu se arunca deodata aceste proprietati in piata, nu vom asista la scaderi majore de pret, in ciuda situatiei economiei, pentru ca stocul total de apartamente scoase la vanzare este foarte mic”, spune Ilie.
Sansele ca preturile sa scada cu un procent considerabil anul viitor, fara un imbold important la capitolul de crestere a ofertei, sunt inca destul de mici.
Piata este inca extrem de sensibila
Privind in ansamblu situatia din acest an, majoritatea pietelor rezidentiale din Romania au avut un plus, ca numar de tranzactii, fata de 2009, in special ca urmare a programului Prima Casa.
Totusi, piata ramane in continuare extrem de sensibila la miscarile economiei. Astfel, toate pietele rezidentiale din Romania au fost blocate pentru cateva luni, dupa anuntarea masurilor de austeritate, iar acum trec printr-o perioda de usoara revigorare.
Chiar daca anul acesta preturile cerute de proprietari nu au avut fluctuatii mari, unul dintre principalele aspecte in tranzactiile cu locuinte a fost negocierea. Chiar si in perioadele de boom, preturile scadeau cu 10-15% dupa o negociere, insa foarte rar vedeai pe site-urile de profil „pret negociabil” asociat cu multe oferte.
„Tranzactiile de locuinte au mers foarte slab in acest an in Constanta. Daca un client are bani cash, negociaza foarte ferm. De exemplu, am avut o tranzactie pentru o casa, unde proprietarul cerea 250.000 euro, iar cumparatorul a venit si a spus ca da 200.000 euro. Intr-un final s-a vandut pentru aceasta suma”, a spus Viorel Stroe, unul dintre asociatii agentiei imobiliare Domus Group din Constanta.
Acesta crede ca perioada iernii va fi cu siguranta mai grea, iar tranzactiile vor scadea. „Din criza nu iesim in viitorii 5 ani, iar despre revenire nu putem vorbi mai devreme de 8-10 ani”, mai spune Stroe.
Reprezentantii EuroClass Invest din Constanta vad mai degraba partea plina a paharului si considera ca piata a mers mai bine, in special ca urmare a programului Prima Casa.
In ceea ce priveste inchirierile in regim hotelier din perioada sezonului estival, agentii imobiliari din oras spun ca au mers mai slab decat anul trecut.
In Iasi, vanzarile au mers in acest an la fel ca in a doua jumatate a anului trecut, dupa ce a fost lansat programul Prima Casa, a afirmat brokerul imobiliar Lucian Tudorache de la agentia Fortuna Imobiliare. El a adaugat ca in ultimele doua luni „s-a luat o pauza” in ceea ce priveste tranzactiile.
Si in Cluj, tranzactiile au fost puse in stand-by de masurile de austeritate ale guvernului, insa per total, piata pare ceva mai buna decat in 2009.
Catalin Rus, broker imobiliar la agentia clujeana Maxintermedia, spune ca 2010 a fost putin mai bun, ca nivel de tranzactii, fata de anul trecut.
Marius Seiche, reprezentantul din Cluj al agentiei imobiliare Casa Pitas, crede ca 2010 a fost un an mai bun si pentru ca programul Prima Casa i-a determinat pe clientii cu cash sa vina in piata. Acestia s-au temut ca locuintele pe care le doreau, dar la care asteptau noi reduceri de pret, vor fi cumparate prin programul guvernamental.
In Cluj, si inchirierile merg bine. Mai mult, apartamentele noi scoase pe piata s-au scumpit cu circa 25%.
„Sunt cateva sute de apartamente noi scoase la inchiriere, iar cererile sunt foarte mari, asa ca preturile au crescut. Nu sunt apartamente in mari proiecte rezidentiale, ci in bloculete dezvoltate de persoane fizice, care nu aveau cum sa le vanda, deoarece costurile de constructie si ale terenului erau prea mari si nu le permiteau reduceri de pret, asa ca au ales aceasta varianta”, spune Seiche.
Chiria pentru un apartament nou de doua camere in Cluj este de 250-300 euro pe luna, iar pentru un apartament vechi, de circa 200 euro pe luna.
In Timisoara, preturile au scazut substantial in acest an, ajungand la 800-850 euro pe metru patrat. „Situatia este roz, dar nu pe rezidential”, spune Andrei Vacaru, directorul Imondo Imobiliare. Acesta afirma ca merg bine sistemele de constructie care permit costuri reduse.
„Exista interes pentru achizitii, dar mediatizarea unor probleme din sistemul bancar, cum ar fi taxele ascunse, incepe sa-i faca pe clienti sa se gandesca de doua ori inainte sa ia un credit”, a declarat Aurel Vid, directorul companiei timisorene Sovida, o agentie imobiliara mica.
„Acum, mai toata lumea studiaza piata, si dupa ce se vor lamuri chestiunile guvernamentale, este posibil sa asistam la o revenire. Agentia mea a avut in primul semestru al acestui an venituri mai mari decat intreg anul 2009, dar nu datorita rezidentialului, ci spatiilor comerciale din segmentul industrial. Recent, am avut doi clienti care aproape s-au luat la bataie pentru o hala”, povesteste Vid.
Referitor la evolutia tranzactiilor din Brasov in acest an, „este evident ca s-a inregistrat o scadere fata de anul trecut, insa nu se pune problema unui blocaj”, spun reprezentantii agentiei Forti Imob.