- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Necunoscuta anului in tranzactiile cu terenuri din Bucuresti: Cat valoreaza de fapt?

12 Jan, 00:01 • cristina.mihai
Preturile de oferta ale terenurilor din Capitala si zonele limitrofe Capitalei au scazut cu pana la 30-50% in cursul anului trecut, insa tranzactiile nu au loc nici la preturi mai reduse, asa ca valoarea reala a acestor proprietati este greu de precizat, au spus, pentru DailyBusiness.ro, analistii imobiliari.
Necunoscuta anului in tranzactiile cu terenuri din Bucuresti: Cat valoreaza de fapt?

„Deocamdata este greu de apreciat la ce nivel a ajuns valoarea terenurilor din Capitala pentru ca piata este blocata, iar piata este definita de vanzari, nu de oferta”, spune Gabriel Zamfir, presedintele filialei Bucuresti a Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM).

„In ceea ce priveste preturile de oferta, intr-adevar la inceputul acestui an sunt cazuri in care se observa o scadere de 20-30% fata de inceputul anului trecut, insa nici la aceste preturi mai reduse nu se realizeaza tranzactii”, spune Zamfir.

Nu au mai fost cresteri ale preturilor terenurilor in 2008. Pe de alta parte, nici scaderile nu au fost semnificative. Putem spune doar ca proprietarii s-au aratat mult mai deschisi negocierilor”, a spus si Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker Affiliates of Romania.

„Nu avem inca oscilatii mari pe zone in 2008, si aceasta datorita cererii scazute. Practic, in lipsa unei contra-oferte, nu e usor de stabilit valoarea posibila de tranzactionare”, a adaugat Ilie.

La inceputul lui 2008, preturile terenurilor au atins 1.000 euro pe metru patrat in cartierele bucurestene, circa 1.300 euro/mp in zone semicentrale si pana la 3.500 euro/mp in centru, potrivit unor studii de piata, publicate anterior.

In zonele limitrofe Bucurestiului, preturile terenurilor se situau la inceputul lui 2008 intre 200 si 800 euro/mp.

Preturile au evoluat pozitiv la inceputul anului trecut sub inertia dinamicii din 2007, pentru ca spre mijlocul anului sa scada viteza de crestere, iar in cele din urma preturile sa scada.

„Fata de inceputul anului, la finalul lui 2008 terenurile erau in medie cu 30% mai ieftine, in zonele periferice. Spre centrul orasului, scaderea nu a fost atat de mare, dar aici terenurile bune sunt foarte dificil de gasit”, au explicat analistii Neoland Invest.

Pe de alta parte, analistii Regatta considera ca in interiorul orasului preturile terenurilor au stagnat la finalul lui 2008, dupa ce in prima parte a anului trecut au inregistrat o crestere.

„Chiar daca tot anul s-a vorbit despre scaderea preturilor, criza si falimente, caracterizarea generala pentru terenurile din interiorul orasului se rezuma la cresterea preturilor pentru prima jumatate a anului si stagnarea lor pentru finele anului”, spun analistii Regatta.

Scaderi de pret s-au inregistrat in zonele din afara marilor orase, zone in care preturile au crescut doar pe baze speculative, neexistand motive solide (dezvoltarea unor proiecte de infrastructura sau dezvoltarea unor proiecte imobiliare de amploare). Pentru terenurile situate in afara oraselor scaderea preturilor s-a situat intre 30% – 50%, au mai spus consultantii Regatta.

Numarul tranzactiilor cu terenuri s-a diminuat considerabil, fiind cu 50% mai mic anul trecut decat in 2007, in opinia consultantilor NeolandInvest.

Parerile sunt impartite si in ceea ce priveste evolutia preturilor terenurilor in 2009.

Pentru acest an, consultantii Neoland Invest considera ca preturile terenurilor vor stagna.

Aceasta evolutie s-ar putea mentine cel putin pana in luna iunie, dar nu trebuie sa ne asteptam apoi ca acestea sa se scumpeasca din nou pana la nivelul din anii trecuti, au adaugat consultantii Neoland Invest.

Pentru 2009, reprezentantii Coldwell Banker vad scaderi de preturi la terenurile din Capitala, exceptie facand cele din zonele centrale.

„Vor fi cu siguranta scaderi de preturi la terenuri, insa nu la cele centrale. Terenurile centrale/semicentrale vor fi cautate mereu, asa ca proprietarii vor prefera sa astepte vremuri mai bune. Scaderi majore vor fi pentru zonele limitrofe – acolo unde suprafetele sunt destul de mari si ofertele numeroase. Un alt motiv pentru ca valoarea unui teren sa scada semnificativ va fi faptul ca unii proprietarii vor fi nevoiti sa vanda”, spune Ilie.

Prima jumatate a anului 2009 va fi caracterizata de stagnarea preturilor pentru terenurile din interiorul orasului si de scaderi de pret pentru terenurile situate in afara orasului. In a doua jumatate a anului 2009 va fi marcata de cresteri de preturi, considera pe de alta parte reprezentantii Regatta.

Prima jumatate a anului 2008 a fost, cu siguranta, mai productiva in ceea ce priveste numarul si volumul tranzactiilor comparativ cu prima jumatate a anului 2007, in schimb, sfarsitul anului 2008 a adus o reducere semnificativa a preturilor, au spus reprezentantii Regatta.

Cu siguranta mult mai putine tranzactii in 2008, dar unele dintre acestea semnificative, spune si Ilie.

Anul 2009 este un an greu predictibil cu multe elemente de incertitudine, iar piata imobiliara va evolua in stransa dependenta cu foarte multi factori. Tranzactii se vor realiza in continuare, dar este greu de estimat volumul acestora, au adaugat consultantii Regatta.

„Chiar daca in acest an se vor relua tranzactiile cu terenuri, acestea nu vor ajunge la intensitatea din 2007. In 2009 nu se vor vinde decat terenurile de foarte buna calitate, pentru ca finantarile se vor obtine tot mai greu„, spun consultantii Neoland Invest.

La capitolul tranzactii majore, in care vor fi implicati clienti corporate, consultantii imobiliari EuroMetropola se asteapta ca anul acesta sa fie marcat de achizitii- surpriza care au ca obiect preluari de active neperformante si de portofolii intregi, dat fiind contextul economic in care a inceput noul an

„Pe segmentul de terenuri, cererile concrete pe care le avem acum sunt din partea unor clienti care intentioneaza sa dezvolte parcuri industriale si centre logistice. Suprafetele de teren care corespund solicitarii acestora variaza intre 5.000 si 15.000 mp, insa caracteristicile sunt foarte riguroase si sunt legate de starea infrastructurii, existenta utilitatilor si a cailor de acces, deci numai anumite zone se califica”, afirma consultantii EuroMetropola.

„Lipsa finantarii pentru proiecte este problema. Insa, cine are puterea sa cumpere si sa dezvolte un proiect bine pozitionat in piata, va avea de castigat„, explica Ilie.

De aceeasi parere este si presedintele pe Bucuresti al UNIM, care considera ca atata timp cat finantarile bancare sunt blocate, vanzarile de terenuri nu vor inregistra o crestere.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din lume și un centru financiar global de top
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din ...
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se întinde pe o șină de 600 de metri
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se ...
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la nivel național!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la ...
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care credeam că suntem invincibili
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care ...
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar 50-60 de milioane!
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar ...