- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Neglijența te poate lăsa pe drumuri! Cum să nu rămâi fără apartament. Tot ce trebuie să știi

22 Sep, 17:21 • Bugiu ⁠Ana Maria
Cum îți poți pierde apartamentul? Neglijența te poate lăsa fără acoperiș deasupra capului.
Neglijența te poate lăsa pe drumuri! Cum să nu rămâi fără apartament. Tot ce trebuie să știi

Îți poți pierde apartamentul, dacă nu plătești întreținerea. Românii care stau la bloc pot rămâne pe drumuri dacă nu își achită datoriile către asociația de proprietari, potrivit newsweek.ro.

Cum poți pierde apartamentul în acest caz? Ei bine, legea are sancțiuni drastice pentru cei care stau în orașe, la bloc și nu își achită datoriile către asociația de proprietari.

Te-ar mai putea interesa și: Costurile pe care trebuie să le suporți dacă vinzi apartamentul sau casa. Ce taxe e nevoie să achiți dacă ești proprietar

foto: apartamente

Neglijența te poate lăsa pe drumuri! Cum să nu rămâi fără apartament. Tot ce trebuie să știi

Când îți cumperi un apartament, nu trebuie să te gândești doar la plata prețului de achiziție sau a creditului bancar, ci și la acoperirea unor cheltuieli lunare constante, printre care se numără întreținerea. Aceasta este o responsabilitate pe care o au locatarii, fie că sunt proprietari sau chiriași.

În cazul în care un proprietar sau un chiriaș nu își plătește întreținerea, situația poate escalada rapid și poate duce la consecințe serioase. Dacă datoriile se acumulează, asociația de proprietari va lua măsuri pentru a recupera sumele restante.

Conform legislației în vigoare, proprietarii sau chiriașii au la dispoziție un termen de 30 de zile pentru a achita cotele de contribuție. După acest interval, pot fi aplicate penalități, stabilite de asociația de proprietari, dar acestea nu pot depăși cuantumul cotei de contribuție.

Dacă neplata persistă timp de 90 de zile, asociația de proprietari poate decide să acționeze în instanță. Instanța poate dispune măsuri:

  • sechestrul pe bunuri
  • blocarea conturilor bancare ale debitorului

În cazurile extreme, dacă suma datorată este foate mare și nu poate fi recuperată prin alte metode, se poate ajunge la executare silită, care poate include pierderea bunurilor sau chiar a apartamentului.

Totuși, în anumite situații, proprietarii sau chiriașii pot ajunge la o înțelegere cu asociația de proprietari și pot plăti datoriile în rate, în funcție de acordul părților. Este de menținut și că sumele adunate din penalități pot fi folosite pentru întreținerea și reparațiile spațiilor comune ale blocului.

Te-ar mai putea interesa și: Impozitul pe care trebuie să-l achiți dacă ai un apartament în chirie. Lucrurile de care proprietarii trebuie să țină cont